Tegemist on esimese korraga kolme aasta jooksul, kui USA president on Forbesi koostatud edetabelis teisele kohale langenud, vahendab AFP.

Putin, kes on olnud Venemaal domineerivas rollis 13 aastat, valiti uuesti presidendiks 2012. aasta märtsis.

Obama positsioone on aga kõigutanud häbistav 16-päevane valitsuse tööseisak, mille põhjustas eelarve- ja võlakriis Washingtonis.

„Putin on kindlustanud oma kontrolli Venemaa üle, samas kui Obama luigelauluperiood näib olevat kätte jõudnud varem kui tavaliselt kaheks ametiajaks valitud presidentidel – viimane näide: valitsuse tööseisaku segadus,“ kirjutas Forbes.

Augustis andis Venemaa asüüli USA rahvusliku julgeoleku agentuuri (NSA) endisele kaastöötajale Edward Snowdenile, kes on USA-s tagaotsitav tohutusuure luurealase lekke eest.

Kuu hiljem mängis Putin taas välja trumpkaardi, hoides ära Obama ähvardatud raketirünnakud Süüria vastu ja esitades plaani, mille järgi loobub Damaskus keemiarelvadest.

„Igaüks, kes jälgib selleaastast malepartiid Süüra peale ja NSA lekkeid, märkab selgelt individuaalse jõudünaamika nihkumist,“ kirjutas Forbes.

Mõjuvõimult kolmas isik maailmas on Hiina president Xi Jinping, kes ilmselt valitseb kümme aastat, mille jooksul peaks tema riik mööduma USA-st ja saama maailma suurimaks majanduseks.

Paavst Franciscus debüteerib neljandal kohal ja esiviisiku lõpetab Saksamaa liidukantsler Angela Merkel.

13 uustulnuka hulgas on Samsungi juht Lee Kun-hee 41. kohal ja Aafrika rikkaim mees, Nigeeria miljardär Aliko Dangote 64. kohal.

Edetabelis on 17 riigipead, kes juhivad riike, mille summaarne sisemajanduse kogutoodang on 48 triljonit dollarit, ja 27 firmajuhti, kes kontrollivad kolme triljoni dollari suurust aastasissetulekut.

Tabelisse pääsenud 72 mõjuvõimsa isiku hulgas on vaid üheksa naist.

Forbesi maailma mõjuvõimsamate isikute edetabel 2013, esikümme:

1) Vladimir Putin, Venemaa president
2) Barack Obama, USA president
3) Xi Jinping, Hiina president
4) Paavst Franciscus, roomakatoliku kirik
5) Angela Merkel, Saksamaa liidukantsler
6) Bill Gates, kaasjuht, Bill & Melinda Gates Foundation
7) Ben Bernanke, USA föderaalreservi esimees
8) Abdullah bin Abdul Aziz Al Saud, Saudi Araabia kuningas
9) Mario Draghi, Euroopa Keskpanga president
10) Michael Duke, Wal-Marti juht