Paal hankis generaatori ja lubas, et mõneks tunniks saab voolu. Pere tahab sooja ja toitmist. Terve teisipäeva mürgeldanud raju on maja kaunikesti maha jahutanud. Aga inimesed ei ole teadupärast sama visad, nagu Kihnul ringi uitavad lihaveised, kes ka talvel suurema ulualuseta hakkama saavad, või kohalikud koerad, kes ümberringi vuhisevast tuulest hoolimata õues põõnavad. Niisiis mürisebki Ruudu talu hoovis senikaua generaator, kuni jätkub kütust. Palju seda ei ole, sest saare ainus tankla ei tööta. Elektrita naftat ei saa.

Oma mets ja tagavara kütus

Kohalikud on erinevalt sügisel äkitselt Kihnule saabunud mandrirottidest siiski palju ettenägelikumad. Neil on varutud kütust ja see mõni päev, mis Eesti Energia saarlasi nöögib, elatakse suurema hädata üle. Pealegi, ikka päris mitmetel, ja neid ei ole vähe, kihnlastel on oma mets. Sealt saadakse kütet. Majades on tavaliselt pliit ja ahi. Külma ja nälga naljalt keegi ei jää.

Elu läheb ka vooluta omasoodu edasi. Isegi kui feisspukki ei saa. Poe juures räägitakse, et Tõstamaa kandis, seal, kust Kihnule elekter tuleb, olla puud äestanud kõrgepingeliine. Mandrimehed ei olevat saarlastele enne kolmapäeva õhtut elektrit lubanud. Aga see ei ole mingisugune tragöödia.

Kui Tallinnas räägiks keegi, et teate, sõbrad, elektrit saate jälle kahe päeva pärast, peaks Sandor Liive oma Nõmme maja aknad seestpoolt kinni lööma. Pahased linlased tuleksid esienergeetikult pühaduseteotusena mõjuva katkestuse pikkuse kohta aru pärima.

Aga kihnlased ütlevad, et senikaua, kuni patareisid ja vett jätkub, on kõik nitševo. 2005. aasta jaanuaritormiga ei saavat seekordset "puhangut" üldse võrrelda, teatakse poe juures. Tookord toimunud saarel looduslik lageraie. Vesi oli peaaegu saare keskel, kaupluse juures väljas. Kõik, mis vähegi tuule alla võttis, seda ka tegi.

Naksumine annab tuule tugevusest aimu

Teisipäeva varahommikul kiskus tuul Kihnu, 19. sajandil ehitatud tuletorni juures küll 32-33m/s, aga peale mõne üksiku puu, kohaliku tehnokeskuse katuse ja veel ühe talu räästa, kuigipalju muud lendu ei läinud. "Siis oli siin kõige hullem. Ma tean, et kui maja hakkab naksuma, siis on üle 25m/s. Teate, vana maja," naeratab kella 8 paiku hommikul tuletorni juurde kõmpinud Kihnu kalur Kaido.

Mees tuli kontrollima, kas tema torni lähistele pargitud paat jäi ikka tormivahus alles. Oli alles. "Süda valutas. Tõmbasin tolle esmaspäeval küll kadakate vahele, aga viimati lõi veel kummuli," põhjendab vett ja tuult pidavas meremundris kalur hommikust jalutuskäiku. "Aga hullu pole midagi, tavaline sügis."

Laineid murdes

Sergei, põline kihnlane, vantsis tuletorni juurde piki tormlevat rannikut. Kõrvaltvaatajana hoidsin hinge kinni: nii habras tundus vana mees keset röögatu jõuga randa pekslevaid laineid. Kas kummikutega ei ole kividel libe turnida? "Ei ole, mis ta libe on. Ma olen ennegi niimoodi siia tulnud. Praegu on siin ilus. Tahtsin näha," naeratab taat.

Tuleb välja, et Sergei isa pidas siis, kui Kihnu majakal oli veel vahti vaja, seda ametit. "Olen siin tuhandeid kordi käinud. Poisikesena sai muudkui torni ronitud. Nüüd on seal ainult elektroonika," räägib Sergei. Ta teeb siinkirjutajale poolsaare tipus väikese eksursiooni. Mõlemal on raske jalgel püsida. Tuuleiilid kisuvad ja raputavad, aga varahommikul oli see kõik palju jõhkram.

Istume Sergeiga vana akude laadimise majakese varju ja Sergei muudkui osutab: näed, seal oli vanasti saun, seal on praegu linnuvaatlejate platsdarm ja ilmajaam.

Tuulepüha

Tõsi, miski jäi vooluhäda pärast siiski toimumata. Kui mandrilapsed saavad aeg-ajalt talviti külmapühasid pidada, siis  siinkandis on põngerjate privileegiks tuulepüha(d). Kooli ei toimu, sest elektrit ei ole. Ja kuna elektrit ei ole, siis on koolimaja külm ja koolilõunat ei saa vaaritada. Niisiis, täna Kihnu põhikoolis tunde ei toimunud.

Seepärast ei kurvastanud aga ilmselt kihnu põnnid – neid on põhikoolis kokku 36 – ega ka 16 pedagoogi, kes küll tulid hommikul koolimajja, ajasid törts juttu, vahetasid öiseid uudiseid, aga ei püsinud samuti pikemalt hämaras ja kütteta hoones.

Järgnevalt saate vaadata videot Kihnu kaluri Kaidoga. See on tehtud täna hommikul kella 8.30 paiku Kihnu majaka juures:

ja siin on galerii tormiaegsest ja - järgsest Kihnust: