Lõplikku otsust ei ole veel tehtud ja asja uuritakse endiselt, ütles ametnik. Kuid fakt, et seda vähemalt kaalutakse, näitab administratsiooni muret kuid kestnud nuhkimisskandaali tekitatava võimaliku kahju pärast, vahendab Associated Press.

USA senati luurekomitee esinaine Dianne Feinstein nõudis esmaspäeval kõigi luureprogrammide täielikku ülevaatamist. California demokraadi sõnul teatas Valge Maja talle, et andmekogumist liitlaste kohta ei jätkata.

Administratsiooni ametnik ütles, et Feinsteini avaldus ei olnud täpne, kuid lisas, et mõningaid täpsustamata muudatusi on juba tehtud ja neid on veel kaalumisel, sealhulgas sõbralike riikide juhtide suhtluse pealtkuulamise lõpetamine.

„Mis puudutab NSA luureandmete kogumist USA liitlaste juhtide kohta – sealhulgas Prantsusmaa, Hispaania, Mehhiko ja Saksamaa – lubage mul kinnitada üheselt: ma olen sellele täielikult vastu,“ ütles Feinstein. Ta lisas, et USA ei tohiks koguda sõbralike presidentide ja peaministrite telefonikõnesid, kui tegemist ei ole presidendi heaks kiidetud hädaolukorraga.