Suurbritannias on tormi St. Jude tagajärjel 220 000 majapidamist ilma elektrita, on oodata üleujutusi ja raudteeliiklus Lõuna-Inglismaal on peatunud. Torm on nõudnud vähemalt kaks inimelu. Esmaspäeva õhtuks peaks kord jõudma Rootsi kätte, kui sinna oodatakse sama tormi, mille SMHI on nimetanud Simoneks. Raju saabub Rootsi läänerannikule ja liigub sealt kirdesse ning jõuab öö jooksul Soome, vahendab Rootsi televisiooni SVT.

„See on väga äärmuslik ilm, mis võib kujutada endast suurt ohtu ühiskonnale. Tuleks püsida siseruumides,“ ütles SVT meteoroloog Deana Bajic.

Õhtul ja öösel oodatakse Rootsi läänerannikul tuule kiiruseks kuni 33 meetrit sekundis, mis vastab orkaani tugevusele. Skånes on tuule kiiruseks oodata 25-29 meetrit sekundis. SVT meteoroloogid hoiatavad suurte kahjude eest.

„Puud, ehitustellingud, liiklusmärgid ja katusekivid võivad maha kukkuda. Selle tagajärjel võib juhtuda liiklusõnnetusi,“ ütles SVT meteoroloog Pererik Åberg.

Simone tuule tugevust võib võrrelda tormi Gudrun omaga, mis räsis 2005. aastal Lõuna-Rootsi Smålandi maakonda ja tegi suurt kahju. Seekord ei oodata siiski nii suuri kahjusid.

Lääne-Götamaa siseosale, Kronobergi lääni idaosale ja Jönköpingi läänile on välja antud teise klassi tormihoiatus, mis võib samuti tähendada suuri kahjusid.

Rootsis suletakse paljudes kohtades liikluseks raudtee. Lääne-Götamaal katkeb igasugune rongiliiklus kella 16-st kohaliku aja järgi ja Smålandis suletakse paljud raudteelõigud kell 17. Lääneranniku raudteel Halmstadi ja Malmö vahel vähendatakse kiirust ja jäetakse ära mõned väljumised.

Tormi tulekuks valmistuvad ka Lõuna-Rootsi lennuväljad ning erilise kontrolli all on Malmö ja Göteborgi Landvetteri lennuväljad. Gotlandi parvlaevad on juba ära jätnud mitmeid reise pärast teise klassi tormihoiatuse andmist saarele.

Torm puudutab ka mitmeid suuremaid parvlaevu ja nii jääb näiteks Göteborgist Saksamaale Kieli sunduv alus 12 tundi hiljaks. Torm mõjutab ka mitmete teiste parvlaevade väljumisi Göteborgist ja Trelleborgist, teatas Stena Line.