See on esimene kord, kui vabatahtlikest koosnev Kaitseliidu üksus osaleb NATO reageerimisjõudude tegevuses. Kokku sõitis Poola 134 meest.

Eesti väekontingendi ülema kapten Mart Sireli sõnul on Steadfast Jazzi näol tegemist suurima NATO reageerimisjõudude õppusega alates 2006. aastast. "Õppuse eesmärgiks on veenduda, et NATO on suuteline oma liikmesriike kaitsma," ütles Sirel. "Meie ettevalmistused on olnud põhjalikud, oleme Scoutspataljoni ja Kaitseliidu üksused hästi kokku harjutanud, nad on valmis täitma lahingülesandeid ning tegutsema koos teiste riikide mehhaniseeritud jalaväeüksustega," lisas Sirel.

Septembris harjutasid Scoutspataljoni jalaväekompanii ja Kaitseliidu Tallinna maleva Lõuna Üksik-kompanii miinipildujarühm koostööd Nursiapalu harjutusalal aset leidnud õppusel BAM. Oktoobris viis miinipildujarühm Sirgalas läbi lahinglaskmised.

Uue riigikaitse arengukava kohaselt varustatakse ja relvastatakse täielikult Kaitseliidu maakaitsestruktuuri kuuluvad üksused ning seni kasutusel olnud Iisraeli päritolu 81 mm relvad vahetatakse osaliselt välja uute Ameerika Ühendriikides toodetud miinipildujate vastu.

Scoutspataljoni jalaväekompanii osaleb õppusel kahe standardselt varustatud jalaväerühmaga, kelle käsutuses on 5,56 mm kaliibriga automaatrelvad Galil; 7,62 mm kaliibriga kergekuulipildujad MG-3; tankitõrje granaadiheitjad Carl Gustav ning 12,7 mm kaliibriga raskekuulipildujad Browning, mis on paigaldatud kümnele Sisu XA-188 soomukile.

NATO reageerimisjõudude õppusest võtab sel aastal osa 6000 sõjaväelast 18 liikmesriigist, sealhulgas üle 1000 jalaväelase mehhaniseeritud üksustes, üle 40 lennuki ja üle 15 mereväe aluse. Õppuste juhtstaap asub Lätis Adazis, õppuste taktikaline osa viiakse läbi Poolas.

Koos tsiviilpoolega panustab Eesti õppustele pea 300 inimesega. Taktikalistest üksustest osaleb lisaks mehhaniseeritud jalaväekompaniile ja Kaitseliidu miinipildujarühmale veel mereväe miinijahtija Admiral Cowan, mis kuulub NATO reageerimisjõudude alaliselt tegutsevasse 1. miinitõrjeeskaadrisse.

Steadfast Jazz on NATO kollektiivkaitseõppus, mille eesmärgiks on kontrollida alliansi reageerimisjõudude (NRF, NATO Response Force) valmisolekut reageerida sõjalistele ohtudele ja astuda vajadusel välja liikmesriikide kaitseks.