Pikka aega õppejõuna töötanud vähetuntud filosoofiadoktor Giorgi Margvelašvili (44) erakonnast Gruusia Unistus kogus küsitluse kohaselt 66,7 protsenti valimas käinute häältest, vahendas BNS.

Endine parlamendispiiker David Bakradze (41) praeguse presidendi Mihheil Saakašvili Ühtsest Rahvuslikust Liikumisest (UNM) sai vaid 20,2 protsenti häältest.

Nino Burdžanadze (49) erakonnast Demokraatlik Liikumine -- Ühtne Gruusia sai kolmandana hääli 7,5 protsenti.

Telekanali Imedi lävepakuküsitlus andis Margvelašvilile toetuseks 68, Bakradzele 17,1 ja Burdžanadzele 9,9 protsenti.

Ülejäänud kandidaate toetas mõlema küsitluse kohaselt alla kahe protsendi valijaist.

Bakradze õnnitles peagi pärast küsitlustulemuste avalikustamist Margvelašvilit valimisvõidu puhul. "Opositsiooniliidrina olen ma valmis valitsusega koostööd tegema .... ning töötama koos uue presidendiga kõigi nende küsimuste lahendamiseks, mis on meie inimeste paremaks eluks hädavajalikud."

Käimasolevatel valimistel 4,5 miljoni elanikuga Gruusias ei olnud panused nii suured kui eelmistel kordadel, sest põhiseadusmuudatusega peab järgmine president loovutama osa võimust peaministrile.

Möödunud aasta parlamendivalimistega peaministriks saanud Ivanišvili on lubanud pärast presidendivalimisi tagasi astuda.

Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) vaatlejate hinnangul toimusid valimised eelmistest märksa rahulikumas õhkkonnas.

Hääleõigus on 3,5 miljonil grusiinil.

Ivanišvili lubas laupäeval, et valitsus tagab valimiste läbiviimiste kõrgete standardite järgi.

"Me jõudsime valimisteni rahumeelselt ning seda saab käsitled nii rahva kui riigi võiduna. "Tegemist on esimese korraga, mil Gruusia president vahetub valimiste tulemusena."

Saakašvili ütles reedel tudengitele esinedes, et valimistega elu veel ei lõpe ja ees seisab "palju huvitavam ja tähtsam" võitlus, mille "me kindlasti võidame".

"Niipea kui uus põhiseadus jõustub, hakkab parlament, nii enamus- kui vähemusrühmad iga päev valitsuse tegevusse sekkuma. Seda ei ole Gruusias kunagi varem juhtunud," ütles Saakašvili.