Iga-aastane abipalve, mis traditsiooniliselt esitatakse novembri alguses, peaks aitama leevendada humanitaarolukorda piirkondades, mis ise sellega toime ei tule, kuid ka iial ajalehtede esikülgedele ei jõua.

“Seitseteist kriisi 21-st tänavuses taotluses nimetatust on Aafrikas, mis näitab meie tõsist lootust, et doonorid ei unusta tänasel Lähis-Ida ja Iraagi kriiside päeval Aafrikat,” ütles ÜRO hädaabikoordinaator Jan Egeland.

“Need, kes elavad külluses, peaksid andma vajadust mööda ja mitte selle järgi, mis on poliitilises fookuses,” lisas ta.

Taotletava kolme miljardi hulka ei ole arvatud Afganistani ja Iraagi ülesehitustööd, mille 2004. aasta vajaduses kaetakse eraldi taotlusega. Iraagile üksi taotles ÜRO mullu umbes kaks miljardit dollarit.

Tänavuse taotluse suurim üksikosa puudutab Sudaani, kus arvukate konfliktide tõttu on tänaseks kõige rohkem kodutuid inimesi maailmas, seletas Egeland.

Aafrikas vajavad hädasti abi veel Angola; Kesk-Aafrika Vabariik; Suurte järvede piirkond, sealhulgas Kongo Demokraatlik Vabariik, Burundi, Tansaania ja Uganda; Eritrea ja Somaalia Kirde-Aafrikas; Lõuna-Aafrika piirkond, kaas arvatud Zimbabwe; ning Lääne-Aafrika riigid Guinea, Cote d’Ivoire, Libeeria ja Sierra Leone.

Aafrika kõrval loodetakse toetusraha ka Tadžikistanile ja Põhja-Koreale. ÜRO nimekirjas on ka Palestiina alad Lähis-Idas ning Tšetšeenia ja selle naabervabariigid Venemaal.