Michalik kommenteeris varem sel kuul paljastusi Poola pedofiilpreestrite kohta. Peapiiskop ütles ajakirjanikele, et probleemsest perekonnast pärit laps otsib lähedust teiste inimestega ning võib sattuda eksiteele ja ka teise inimese kaasa tõmmata, vahendab Associated Press.

Need sõnad tekitasid kohe skandaali, mida Michalik püüdis summutada samal päeval, vabandades ja öeldes, et teda mõisteti valesti. Enese sõnul ei tahtnud ta väita, et lapsohvrid on kuidagi vastutavad.

Kahju oli aga juba sündinud.

Tavakodanikud ühinesid tuntud poliitikutega ja väljendasid oma pahameelt. Meedia tõi välja, et Michalik oli toetanud 2004. aastal laste kuritarvitamises süüdi mõistetud preestrit ning üks ohvritest ütles, et Michaliki kommentaar tekitas temas õudust.

Piiskopkonna pressiesindaja Józef Kloch kinnitas, et Poola kirik suhtub pedofiiliasse nulltolerantsiga, kuid tuleb alles õppida sellele teemale lähenema ja sellest rääkima. Michalik vabandas veelkord preestrite eest, kes on lastele haiget teinud.

See kõik toimus ajal, kui Poola kirikut süüdistatakse niigi seksuaalse kuritarvitamise juhtumite vaiba alla pühkimise katsetes. Asja uurimine on õõnestanud kiriku staatust Poolas moraalse ja poliitilise juhtinstitutsioonina, mida tsementeeris paavst Johannes Paulus II, inspireerides võitlusele kommunismi vastu. Kiriku kaitsjad väidavad, et hukka mõistetakse ainult preestreid, samas kui lapsi on kuritarvitanud ka õpetajad ja sporditreenerid.

Michalik tekitas hiljuti hämmastust ka sellega, kui ütles, et pedofiilia juured on pornograafias ja abielulahutustes, mis mõlemad jätavad valusad ja kaua paranevad haavad.

Debatt sai alguse eelmisel kuul, kui Dominikaani Vabariigi uurijad paljastasid laste seksuaalse kuritarvitamise süüdistused kahe Poola vaimuliku vastu. Need olid Vatikani saadik, peapiiskop Józef Wesołowski ja koguduse preester Wojciech Gil. Vatikan tagandas Wesołowski ametist. Gil eitab süüdistusi ja väidab, et Dominikaani narkomaffia maksab talle kätte haridustöö eest.

Alates 2001. aastast on seksuaalse kuritarvitamise eest kohtu all olnud 27 Poola preestrit, kuid enamasti on protsessid lõppenud tingimisi karistustega.