Kuigi paljud tulid tänavatele ohvrite mälestamiseks, domineeris meeleavaldustel tänapäevane parteipoliitika, vahendab BBC News.

Konservatiivne peaminister Viktor Orbán võrdles oma oponente ülestõusu reeturitega, opositsiooni meeleavaldusel nõuti aga Orbáni tagandamist.

Ungaris toimuvad üldvalimised järgmisel aastal.

BBC korrespondendi sõnul kogunes suurim rahvahulk Kangelaste Väljakule, kus kuulati Orbáni kihutuskõnet „kodumaiste reeturite“ ja „välismaiste spekulantide“ vastu.

Orbán võrdles opositsioonierakondi nendega, kes reetsid revolutsiooni 57 aastat tagasi, ning Nõukogude vägesid välispankade ja spekulantidega tänapäeval.

Teisel meeleavaldusel Doonau kaldapealsel kuulas umbes 20 000 inimest tervet rida vasakpoolsete ja liberaalsete erakondade juhte, kes nõudsid Orbáni valitsuse tagasiastumist.

Linna keskel sarjas paremäärmuslik erakond Jobbik nii valitsust kui ka teisi opositsiooniparteisid.

BBC korrespondendi teatel püüdsid paljud inimesed ignoreerida parteipoliitilisi üritusi ja mälestada ülestõusus hukkunuid.

Orbán on suutnud läbi suruda muudatusi Ungari põhiseaduses kahekolmandikulise enamuse tõttu, mis tema erakonnal Fidesz ja selle liitlastel parlamendis pärast 2010. aasta valimisi on. Kriitikud süüdistavad teda aga demokraatlike õiguste piiramises.