Kuldne Koidik saavutas üha suuremat populaarsust kasinuspoliitika- ja immigrantidevastase poliitikaga ning sai Kreeka populaarsuselt kolmandaks erakonnaks kuni vasakpoolse räppari tapmiseni partei toetaja poolt eelmisel kuul, mis sundis valitsust Kuldse Koidiku vastu meetmeid rakendama, vahendab Ekathimerini.

Parlamendi otsusega, mille kiitis heaks 235 rahvaesindajat 300-st, lõpetatakse poliitiliste parteide rahastamine, kui nende juhtidele või kümnendikule nende esindajatest parlamendis on esitatud süüdistus kuritegeliku organisatsiooni tegevuses või terroriaktides osalemises. See otsus võib jätta Kuldse Koidiku ilma peamisest finantseerimisallikast.

2013. aastal on Kreeka valituks osutunud erakondadele eraldanud 11 miljonit eurot, sealhulgas 873 000 eurot Kuldsele Koidikule.

Kuldse Koidiku juht Nikos Michaloliakos ja kaks prominentset parlamendi liiget on vahi all ja ootavad kohtuprotsessi süüdistatuna kuritegeliku organisatsiooni tegevusest osavõtmises. Tegemist on esimese korraga pärast 1967. aasta sõjaväelist riigipööret, kui Kreeka parlamenti valitud poliitikuid on vangi pandud. Veel kolm Kuldse Koidiku saadikut ootavad kohtuprotsessi vabaduses. Neil on keelatud riigist lahkuda.

Veel neljalt parlamendi liikmelt on võetud puutumatus, et nendevastaseid süüdistusi uurida.

Süüdimõistmise korral ootab Kuldse Koidiku rahvaesindajaid kuni kümneaastane vanglakaristus. Kui nad õigeks mõistetakse saab partei riikliku toetuse tagantjärele kätte.

Kuldne Koidik ise jäi hääletusel erapooletuks ning teatas, et rahastamise lõpetamine segab ainult nende ühiskondlikke algatusi, nagu näiteks „ainult kreeklastele“ tasuta toidu jagamist ja vereandmist.

„See otsus on põhiseadusevastane ja ebaseaduslik,“ ütles Kuldse Koidiku esindaja parlamendis Ilias Kasidiaris .