Clapperi sõnul on konkreetne süüdistus, et USA rahvusliku julgeoleku agentuur (NSA) kogus üle 70 miljoni salvestuse Prantsusmaa kodanike telefonikõnede kohta vale, vahendab AFP.

„Kuna me ei hakka arutama oma tegevuse üksikasju, oleme me korduvalt selgelt öelnud, et Ühendriigid koguvad sama tüüpi luureandmeid, mida koguvad kõik riigid,“ ütles Clapper oma avalduses. „USA kogub luureandmeid, et kaitsta riiki, selle huve ja selle liitlasi muu hulgas selliste ohtude eest nagu terrorism ja massihävitusrelvade levik.“

Viidates NSA endise kaastöötaja Edward Snowdeni lekitatud dokumentidele kirjutas Le Monde esmaspäeval, et NSA salvestas Prantsusmaal ajavahemikul 10. detsember 2012 kuni 8. jaanuar 2013 70,3 miljonit telefonikõnet.

Le Monde'i väitel annavad dokumendid alust arvata, et NSA sihtmärgiks ei olnud ainult terrorismiga seotuses kahtlustatavad, vaid ka tuntud isikud äri- ja poliitikamaailmast.

Teisipäeval avaldas Le Monde üksikasju USA nuhkimise kohta Prantsusmaa saatkondade järel üle maailma.

Telefonivestluses USA presidendi Barack Obamaga väljendas Prantsusmaa riigipea François Hollande sügavat hukkamõistu ning ütles, et tema administratsiooni hinnangul on selline tegevus sõprade ja liitlaste vahel lubamatu.

Prantsusmaa välisminister Laurent Fabius kohtus aga Pariisis hommikusöögil USA riigisekretäri John Kerryga ning nõudis Le Monde'i väidetele täielikku seletust.

Clapper püüdis oma lühikeses avalduses tüli hajutada, tõstes esile lähedasi suhteid Washingtoni ja Pariisi vahel.

„Ühendriigid hindavad meie pikaajalist sõprust ja liitu Prantsusmaaga ning me jätkame koostööd julgeoleku- ja luureküsimustes ka edaspidi,“ ütles Clapper.