Sinterklaas on pika valge habemega punases riietuses Püha Nikolaus, kes saabub koos Zwarte Pietiga 5. detsembri õhtul ning jagab lastele maiustusi ja kingitusi. Sinterklaasi saabumist tähistatakse rongkäikudega.

„Töögrupp ei saa aru, miks hollandlased ei mõista, et see on naasmine orjapidamise juurde ja 21. sajandil tuleb need pidustused lõpetada,“ ütles Shepherd teisipäeval Hollandi televisioonis De Volkskranti vahendusel.

Eelmisel nädalavahetusel sai selgeks, et ÜRO viib läbi uurimise küsimuses, kas Zwarte Piet on rassistlik. Neli ÜRO kultuurivähemuste ja rassismi alast raportööri on Hollandilt Sinterklaasi pidustuste kohta selgitust küsinud pärast seda, kui on saanud kaebusi Zwarte Pieti stereotüüpse tegelaskuju kohta.

Kui hollandlasest intervjueerija küsis, kas töögrupi juht polnud juba ammu uurimise tulemuses veendunud, vastas Jamaicalt pärit Shepherd: „Musta inimesena tunnen ma, et kui ma elaksin Hollandis, hakkaksin ma sellele vastu. Uurimisgrupi liikmena olen ma kohustatud rohkem uurimistööd tegema, aga musta inimesena hakkaksin ma sellele kindlasti vastu.“

Kui kahtluse alla seati Shepherdi sõltumatus, vastas ta: „Tuleb võimalus tõestada, et meil ei ole õigus. Me uurime, kas informatsioon, mis meil on, vastab tõele. Kui ei, muudame me oma seisukohta. Aga kaebused, mis me saame, annavad tunnistust rassismist ja naasmisest orjapidamise juurde. Selle kavatseme me kindlaks teha.“

„Aga teil on õigus. Minu isiklik arvamus on, et 21. sajandil ei tohiks seda toimuda. See on alandav, meie ei lähe ju ka tänavale ega ütle: „Nii näevad välja kõik valged inimesed.“ Meie seda ei tee, meie seda ei tee!“ ütles emotsionaalseks muutunud Shepherd Hollandi televisioonile.

Hollandi peaminister Mark Rutte ütles eelmisel nädalal, et Zwarte Piet on nüüd lihtsalt must. Tegemist on ühiskonna, mitte valitsuse asjaga, ütles Rutte.

Shepherdi sõnul on just peaministril võim pidustused ära jätta ja avaldada survet seltskonnale, kes seda kommet elus hoiab. „Ja miks on teil õigupoolest kaht Santa Clausi vaja?“ küsis Shepherd hollandlastelt.