"Kui Tallinnas valijaskonna enamus lähtus kohalike asjade ajamisel parteilistest kirgedest ja hirmudest, siis Pärnu näitas coolilt, kuidas modernne kodanike ühiskond funktsioneerib. Eriti hästi olid pärnakad aru saanud peibutuspartide mõttetusest - Rein Lang, EV kultuuriminister sai 29 häält," ütles Tarand.

"Valimisliit, kel kohalike usaldus, võitis teenitult. Aga mitte Viisitamme valimisliit, mille juhataja oli just üles tunnistanud oma rolli maffio-partokraatlikus toiduahelas. Hea, et tunnistas, kuid Pärnu valija ei soovi sellise taustaga isikuid."

Tarand tõi välja, et pealinnas otsustas valimaskäinute enamus valida volikokku ministreid ja riigikogu liikmeid.

"Ja muidugi see anomaalia, et üks penoplastist poliitik võtab Lasnamäel tervelt 10 mandaati. On karjuv vajadus Tallinna linnaosadele anda omavalitsuse staatus ja Lasnamäe jagada kaheks omavalitsuseks. Isegi Narva, minu kunagine kodulinn, suutis valikuvõimaluse tekkides käituda kokkuvõttes palju adekvaatsemalt kui pealinn, tartlased vististi karistasid samuti peibutusparte päris rahuldavalt väikse häältesaagiga," ütles Tarand.

Tema sõnul oli kodanike ühiskonna võrseid oli heameel näha Võrus, Hiiumaal kui Rakveres ja mujalgi.

"Palju jõudu nende tendentside tugevdajatele valimisliitudes. Minu jaoks oli kõige üllatavam, et Reformierakond ületas Tallinnas ülepea künnise, kuid eks see näita kui paljud meie kaaslinlastest osalevad otseselt või kaudselt mõjuvõimuga kauplemises, Autorollo kantimises, viivad Lillole obrokit jne."

"Samas oli väga positiivne üllatus, et Tõnis Kõivu "Drang nach Ülemiste" teenis kõigest 70 kaaskodaniku poolthääle. See lisab kindlust meie laste tulevikuvõimaluste suhtes. Eraldi tahaks tunnustada siiski Vaba Tallinna Kodaniku nimekirja, kes ilma dopinguta (eelarverahaga laamendamine) suutis enda poolt hääletama tuua pea terve A. le Coq Arena täie pealinlasi. Varsti võrdleme kampaaniakulude aruandeid ja näeme, kes kui palju krosse kulutas."

"Vox populi, vox Dei, nuriseda pole millegi üle ja süüdistada pole tarvis ka peale iseenda kedagi. Samas riik, mille pealinn on kõige tagurlikum XXI sajandi trendide omaksvõtul, pole globaliseeruvas maailmas just väga lihtne," võttis eurosaadik valimistulemuste esmapilgu kokku.