„Mitte kõik tõendid mõrva kohta ei ole rahvusarhiivis. Üks unikaalne õõvastav ese kollektsioonist on puudu – president Kennedy aju,“ kirjutab James Swanson raamatus „Aegade lõpp: John F. Kennedy mõrvamine“, mis avaldatakse 12. novembril enne Kennedy 50. surma-aastapäeva, vahendab New York Post.

Lahkamise käigus Bethesda mereväehaiglas pandi Kennedy aju roostevabast terasest keeratava kaanega konteinerisse.

„Mõnda aega hoiti teraskonteinerit salateenistuse büroo toimikuteruumis,“ kirjutab Swanson.

Hiljem pandi aju koos teiste meditsiiniliste tõenditega kasti ja viidi rahvusarhiivi, kus see paigutati turvalisse ruumi, mis oli kohaldatud Kennedy pühendunud endise sekretäri Evelyn Lincolni tööruumiks, kui ta korrastas Kennedy presidendiaja pabereid.

„1966. aasta oktoobris avastati, et aju, koeproovid ja muud lahkamismaterjalid olid puudu ja neid pole sellest ajast peale nähtud,“ ütles Swanson New York Postile.

Tollane peaprokurör Ramsey Clark andis korralduse asja uurida, kuid kadunud aju ei õnnestunud leida ja see on kadunud tänaseni, rääkis Swanson.

Siiski avastati Swansoni sõnul mõjuvaid tõendeid, mis viitavad sellele, et endine peaprokurör Robert Kennedy, keda abistas tema assistent Angie Novello, varastas kasti.

Vandenõuteoreetikud on väitnud, et aju varastati tõendite varjamiseks selle kohta, et presidenti tulistati eestpoolt, mitte tagant Texase kooliõpikute hoidlast, nagu väidetakse ametlikus versioonis.

Swanson lükkab ümber, et aju kadus osana õelast vandenõust mõrva asjaolude varjamiseks.

„Minu järeldus on, et Robert Kennedy võttis oma venna aju, mitte et varjata tõendeid vandenõu kohta, vaid võibolla selleks, et varjata tõendeid president Kennedy haiguste tõelise ulatuse kohta või varjata tõendeid ravimite arvu kohta, mida Kennedy võttis,“ ütles Swanson.