Serbia rahvusringhäälingu RTS-i teatel suri Broz südame seiskumise tagajärjel, vahendab Reuters.

Broz oli surres 88-aastane ja elas pärast oma mehe Josip Broz Tito surma 1980. aastal suuresti hüljatuna riigi omanduses olnud lagunevas villas ilma passi või isikutunnistuseta.

Horvaatias sündinud Brozist sai Teise maailmasõja ajal Tito partisanide halastajaõde, seejärel Tito erasekretär ja lõpuks 1952. aastal kolmas abikaasa. Tito oli naisest 32 aastat vanem.

Erinevalt Nõukogude bloki juhtide hallusest oli Tito ja tema naise elustiil uhkeldav ja glamuurne.

Kolm päeva enne 88. sünnipäeva surnud Tito matustele kogunesid riigijuhid ja võimukandjad külma sõja rindejoone mõlemalt poolelt, sealhulgas Suurbritannia peaminister Margaret Thatcher ja Nõukogude Liidu põdur juht Leonid Brežnev.

Tito naine kõrvaldati avalikust elust juba 1970. aastate lõpus, sest parteieliit oli muutunud üha rohkem kahtlustavaks tema mõju suhtes eakale presidendile.

Varsti pärast Tito matuseid konfiskeerisid võimud paari kogu vara ja isikluku omandi ja panid Brozi sisuliselt koduaresti lagunevasse valitsuse omanduses olevasse villasse Belgradi Dedinje linnaosas.

Tito lesk nägi, kuidas rahvustevahelised pinged Jugoslaavia 1990. aastatel lõhki kiskusid, viies uued riigid aastakümne kestnud sõtta ja etnilisse puhastusse, milles hukkus üle 125 000 inimese.

Serbia rahvuslased eemaldusid Tito reputatsioonist ja pärandist, loobusid teda ümbritsenud isikukultusest, et õõnestada vendluse ja ühtsuse mantrat, mis Jugoslaaviat koos hoidis.

Tito lesk oli silma alt kõrvale pandud. Ta elas väikesest riiklikust pensionist lagunevas villas.

Serbias võimule tulnud demokraadid parandasid 2006. aastal Brozi õe palvel villa lekkiva katuse ja ühendasid uuesti küttesüsteemi.

„Ma mäletan, et väljas oli miinus üksteist kraadi ja majas polnud kütet,“ rääkis Serbia kaubandusminister Rasim Ljajić, kes külastas Brozi 2005. aasta talvel. „See oli väljakannatamatu. Jovanka kandis kõiki oma talveriideid.“

2009. aastal anti Brozile lõpuks Serbia pass ja kuigi ta esines avalikkuse ees väga harva, nähti teda kord aastas 4. mail Tito surma-aastapäeval tema mausoleumis.

Ühes viimases intervjuus ütles Broz Serbia ajalehele Blic, et vabastab Tito vastutusest lahkumineku eest valitsusaja lõpuosas. „Tito armastas mind kuni surmani,“ ütles Broz.

Blici teatel on Broz palunud, et ta maetaks Tito kõrvale.