Irkutski oblasti ringkonnakohus otsustas neljapäeval rahuldada prokuratuuri taotluse ja liigitada mittetulundusühingu selle liikmete protestist hoolimata välisagendiks, teatab AFP BNS-i vahendusel.

Kohtu otsus puudutab keskkonnakaitseorganisatsiooni Baikal Environmental Wave, mis töötas pikka aega Baikali järve enam kui neljakümne aasta vältel saastanud ning septembris lõplikult töö peatanud tselluloositehase sulgemise nimel.

"Prokuratuur otsustas, et me avaldasime riigile [poliitilist] survet," kommenteeris otsust jaanuaris järve kaitseks meeleavalduse korraldanud ühenduse üks juhte Marina Rihvanova, kelle sõnul on Baikal Environmental Wave saanud aastate jooksul rahalist toetust nii Venemaalt kui välisriikidest. "Me edastame alati järelevalveasutustele kõik nõutud finantsdokumendid," lisas ta.

Baikal Environmental Wave'i veebilehe andmeil on tegemist 1990. aastal asutatud organisatsiooniga, mis koondab endas teadlasi ja keskkonnakaitsjaid, kes tunnevad muret maailma ühe suurema mageveekogu vee kvaliteedi pärast.

Välisagentide seadus jõustus Venemaal läinud aasta 21. novembril ning kohustab poliitikaga seotud ja välismaa fondidest raha saavaid Vene vabaühendusi end välisagendina registreerima. Samuti peavad ühendused kasutama välisagendi nimetust kõikides end tutvustavates materjalides.