"Saudi Araabial ei jää muud üle, kui loobuda julgeolekunõukogu mittealalise liikme kohast, kuni kogu reformitakse ja sellele antakse vahendid oma ülesannete täitmiseks ja vastutuse kandmiseks maailmarahu ja julgeoleku säilitamisel," teatas välisministeerium oma avalduses AFP ja BNS-i vahendusel.

ÜRO peaassamblee valis neljapäeval järgmiseks kaheks aastaks julgeolekunõukogu mittealalisteks liikmeteks Leedu, Saudi Araabia, Tšaadi, Nigeeria ja Tšiili.

193-liikmelisel peaassambleel ei avaldanud viie riigi kandidatuurile vastuseisu ükski maailmaorganisatsiooni liige.

Koht julgeolekunõukogus on riikide seas väga kõrges hinnas, kuna see annab võimaluse väljendada oma seisukohti olulistes maailmarahu ja -julgeolekut puudutavates küsimustes, nagu näiteks Süüria kriis, Iraanile ja Põhja-Koreale kohaldatavad sanktsioonid ning ÜRO rahuvalveoperatsioonid.

Neljapäeval valituks osutunud riigid vahetavad välja Aserbaidžaani, Guatemala, Maroko, Pakistani ja Togo, uute liikmete ametiaeg algab 1. jaanuaril.

Julgeolekunõukogu on oma viie alalise ja kümne ajutise liikmega maailmaorganisatsiooni peamisi otsusetegijaid, kusjuures alalistel liikmetel - USA-l, Hiinal, Prantsusmaal, Venemaal ja Suurbritannial - on vetoõigus.