"Asevälisminister Liu Zhenmin on kutsunud Jaapani suursaadiku välja, et avaldada [Jaapani ministri tegevuse vastu] protesti ja tugevat hukkamõistu," ütles välisministeeriumi kõneisik Hua Chunying ajakirjanikele. "Visiit on jultunud katse puhtaks pesta Jaapani militaristlikku ja agressioonideküllast ajalugu ning seada kahtluse alla Teise maailmasõja tulemusi ja sõjajärgset rahvusvahelist korda," lisas Hua, kelle sõnul seisab Hiina niisugustele katsetele resoluutselt vastu, teatab AFP BNS-i vahendusel.

Haldus- ja sideminister Yoshitaka Shindō väisas Yasukuni templit, mida naabermaad peavad Jaapani imperialistliku mineviku sümboliks.

Tokyo kesklinnas asuv šinto pühamu on püstitatud ligikaudu 2,5 miljoni Teises maailmasõjas ja muudes konfliktides hukkunud Jaapani kodaniku mälestuseks, kuid nende sekka kuulub ka 14 süüdimõistetud sõjakurjategijat.

Shindō kinnitas, et käis Yasukunis eraisikuna. "Ma palvetasin eraviisiliselt. Ma leinasin sõdades oma elu kaotanud inimesi ja palvetasin rahu eest," ütles ta. "Ma ei usu, et sellest diplomaatiline probleem kujuneb."

Templis peetakse kuni pühapäevani sügispidustusi. Peaminister Shinzo Abe tegi pühamule sümboolse kingituse, andes nii märku, et väldib ise selle külastamist.

Reedel käis templis ka 160 seadusandjat, kevadpidustuste ajal väisas seda 166 parlamendiliiget.