Moderaatide partei esimehest peaminister kiitis Norrköpingi linnas erakonnakaaslastega kohtudes opositsioonilisi sotsiaaldemokraate nende "kõige selgema panuse eest", pidades silmas egalitaarse ühiskonna ülesehitamist, teatas Rootsi raadio viitega uudisteagentuurile TT BNS-i vahendusel.

Sellega Reinfeldti tunnustus ka piirdus. Peaministri sõnul kaotas Rootsi sideme oma ajalooga "hullu veerandsajandi" jooksul, mis algas 1960. lõpus, kui ettevõtteid hakati pidama röövliteks ja valitsus hakkas tõstma kõiki makse.

"Siis peeti tähtsaks üksnes punaseid lippe. Oli aeg, mil inflatsioon ja valitsuskulutused suurenesid hüppeliselt," märkis valitsusjuht.

Reinfeldt tunnistas, et Carl Bildti valitsus 1990. alguses ja sellele järgnenud valitsused on taastanud korra ja rajanud tugeva riigi. "Tehtud kahju parandamine võttis kaua aega. Rootsi ei saa sotsiaalseid eksperimente endale rohkem lubada."

Peaministri hinnangul on oluline mõista, kuidas rootsi rahvas kokku kuulub. "Me ei otsi vastasseisu ega erinevusi, me tahame panustada rahva ühtekuuluvusele," lisas ta.

Sotsiaaldemokraatide peasekretär Carin Jämtin vastas, et Reinfeldt paistab silma sotsiaaldemokraatidest rääkimisega. "Ta räägib ajaloost, kuid ei räägi rahvale midagi peale selle, et tahab eelarvet tasakaalus hoida. See on vähim, mida me saame valitsuselt nõuda," sõnas ta.

Valdava osa Rootsi Teise maailmasõja järgsest ajaloost on riiki juhtinud sotsiaaldemokraadid.

Rootsi üldvalimised peetakse järgmisel sügisel.