Prantsusmaa suurimad jalgpalliklubid ei ole sugugi rahul väljavaatega, et peavad hakkama maksma 75-protsendist maksu oma miljardäridest mängijate hiiglaslike palkade pealt, vahendab The Local.

Kahe kõrgema liiga klubisid ühendava professionaalsete jalgpalliklubide liidu (UCPF) täitevkomitee otsustas teisipäeval ühehäälselt uue maksumäära vastu kuidagi protesti avaldada.

„Kõik on võimalik, pinged on väga suured,“ ütles jalgpalliklubi AS Saint-Étienne president Bernard Caïazzo väljaandele Le Journal du Dimanche.

Streik võib toimuda ka juba sel nädalavahetusel, teatasid allikad Le Journal du Dimanche'ile. Ettepanek, et Ligue 1 ja Ligue 2 klubid boikotiksid 26. ja 27. oktoobrile kavandatud mänge, pälvis teisipäevasel kohtumisel märkimisväärse toetuse.

UCPF kohtub uuesti neljapäeval, 24. oktoobril, et otsutada lõplikult, millises vormis protesti avaldada. Prantsusmaa parlament hakkab uut maksu arutama alates järgmisest nädalast.

Prantsusmaa spordiminister Valérie Fourneyron kinnitas septembris, et jalgpalliklubidele ei tehta 75-protsendise supermaksu maksmisel erandit.

Maks, mis oli Prantsusmaa presidendi François Hollande'i üks peamisi valimislubadusi, on sisse kirjutatud valitsuse 2014. aasta eelarvesse, kuigi parlament pole seda veel heaks kiitnud.

Kavakohaselt peaksid firmad hakkama maksma 75-protsendist maksu töötajate palga selle osa pealt, mis ületab miljon eurot aastas.

Vaatamata Prantsusmaa jalgpallijuhtide hoiatustele, et Prantsusmaa kõrgliiga hävitatakse, kui klubid peavad seda maksu maksma hakkama, kinnitas Fourneyron, et mingeid erandeid ei tehta.

„Mingeid erimeetmeid ei tule. Suurtelt sissetulekutelt võetav maks hakkab jalgpalli mõjutama,“ ütles minister ajalehele Le Figaro. „Miks peaksid klubid selle maksu osas erand olema?“

Ajalehe Le Parisien neljapäeval avaldatud uurimuse järgi peaksid Ligue 1 klubid 75-protsendise maksumäära kehtima hakates kambapeale välja käima 44 miljonit eurot 115 mängija ja kaheksa treeneri pealt, kes teenivad üle miljoni euro aastas.

Klubide makstav summa varieeruks üsna laias skaalas. Väikeklubid AC Ajaccio ja En Avant Guingamp, millel on vaid üks üle miljoni teeniv mängija, peaksid maksma vaid 50 000 eurot, samas kui meisterklubi Paris Saint-Germain, mille palgal on 21 üle miljoni teenivat mängumeest ja treener Laurent Blanc, peaks maksuna välja käima 20 miljonit eurot.

Spordiminister Fourneyron pakkus siiski veidi lohutust, teatades, et jalgpalliklubidelt võetavale maksusummale kehtestatakse ülempiir, milleks on viis protsenti käibest, mis peab peegeldama jalgpalliklubide habrast majandusmudelit.