Põhjuseks on vägivallatsemine Hollandi diplomaadi Onno Elderenboschiga teisipäeva õhtul Moskvas. Kaks elektrikuteks riietunud meest sidusid diplomaadi tema oma korteris kinni ja ahistasid teda arvatavasti pahameelest Hollandi kriitilise suhtumise vastu Venemaa homodevastasesse seadusesse, kirjutab De Telegraaf.

Kolmapäevaks oli Hollandi välisministeeriumi Haagis vaibale kutsutud Venemaa suursaadik. Temalt nõutakse ka kinnitust, et Venemaa suudab tagada Hollandi diplomaatide julgeoleku.

Hiljem helistab Hollandi välisminister Frans Timmermans selles küsimuses ka oma Vene kolleegile Sergei Lavrovile. Viimane peab Timmermansi veenma, et lubatud kriminaaljuurdlusega suudetakse intsidendi kohta ka midagi välja selgitada, milles Holland pigem kahtleb Venemaa varasemate tühjade lubaduste tõttu uurida kaameramees Stan Storimansi surma Lõuna-Osseetias.

Kui Venemaa neid garantiisid ei anna, on Hollandi-Vene sõprusaasta sellega ka lõppenud, leiavad Hollandi parlamendis esindatud tööpartei (PvdA), erakond D66, vabaduspartei (PVV) ja sotsialistlik partei (SP). Sellega kaoks ka kuningas Willem-Alexanderi 9. novembriks kavandatud Moskva-visiidi mõte. Kuningas pidi Venemaal sõprusaasta ametlikult lõpetama.

„Hollandi-Vene aasta on juba niikuinii nurjunud aasta, fiasko,“ ütles alamkoja liige, sotsialist Harry van Bommel. „Pidulikud üritused tulid kõik ainult Hollandist. Eesmärk oli, et kuningas külastab Venemaal sõprusaasta raames kontserti. Kui mingit sõprusaastat enam pole, ei pea kuningas ka enam sinna minema.“

Alamkoja liige Michiel Servaes tööparteist leidis, et ei ole sobiv pidutseda, kui Hollandi diplomaatide julgeolek ohus on. „See on väga tõsine asi. Seda pole veel kunagi ette tulnud, et Hollandi diplomaati sellisel kombel väärkoheldakse.“