Venemaa veebileht Life News avaldas juhtunust politsei andmete põhjal detailse rekonstruktsiooni. 60-aastane Elderenbosch saabus kella seitsme ajal õhtul Moskva kesklinnas asuvasse majja, kus ta elab, ja märkas, et lift ei tööta.

Korrusel, kus Elderenbosch elab, seisis kaks meest, kes olid riietunud elektrikuteks ja uurisid elektrikappi. Nad ütlesid diplomaadile, et valgustus sellel korrusel ei tööta ja küsisid, kas võivad vaadata, kas see on nii ka Elderenboschi korteris.

Hetkel kui Elderenbosch oma korteri ukse avas, lükkasid kaks meest ta sisse. Diplomaat sai vigastada, kui näoli põrandale kukkus. Mehed sidusid Elderenboschi kinni ja pöörasid korteri pahupidi. Midagi väärtuslikku kaasa ei võetud.

Enne lahkumist joonistasid mehed huulepulgaga peeglile südame, millest oli läbi tõmmatud nool, ja selle alla lühendi LGBT (lesbid, geid, biseksuaalid ja transseksuaalid). See võib viidata Hollandi kriitikale homoseksuaalide tagakiusamise kohta Venemaal.

Hollandi välisminister Frans Timmermans kutsus välja Venemaa suursaadiku Haagis. Holland nõuab Vene võimudelt kallaletungi kohta selgitust. Samuti tahab Holland teada, millised meetmed tuleks tarvitusele võtta, et tagada Hollandi diplomaatide julgeolek Moskvas, vahendab De Volkskrant.

Timmermans helistas rünnaku ohvriks langenud diplomaadile Moskvasse, teatas ta Facebookis. „Ma helistasin talle, temaga on kõik korras,“ kirjutas välisminister.

Rünnakut uurib Vene politsei, teatas allikas agentuurile RIA Novosti. Diplomaat viidi teadetekohaselt pärast rünnakut politseisse. Venemaa siseministeerium kinnitas, et välismaalane tegi politseile avalduse. Rohkem ei tahtnud ministeerium midagi kommenteerida.

Hollandi parlamendi alamkoja liige Sjoerd Sjoerdsma erakonnast D66 nõudis juhtunu arutamist parlamendis. „Ma olen sellest rünnakust Hollandi diplomaadi vastu šokeeritud. See Hollandi-Vene aasta on muutunud katastroofiaastaks. Kui see uudis paika peab, peab Timmermans pidulikud üritused peatama, riikliku visiidi tühistama ja suursaadiku konsultatsioonideks tagasi kutsuma,“ ütles Sjoerdsma.

2013. aasta on kuulutatud ametlikuks Hollandi-Vene aastaks, mille raames korraldatakse erinevaid majandus-, kultuuri- ja ühiskondlikke üritusi. Hollandi kuningas Willem-Alexander ja kuninganna Máxima peaksid 9. novembril Moskvat külastama, et lörri minema kippuv sõprusaasta ametlikult lõpetada.

Hollandi tööpartei (PvdA) parlamendifraktsiooni välispoliitika kõneisik Michiel Servaes nimetas kallaletungi diplomaadile šokeerivaks ja murettekitavaks uudiseks. Ta lisas, et Venemaa peab juhtunut kiiresti selgitama.

Eelmisel laupäeval avaldasid Moskvas Hollandi saatkonna juures meelt kümned parempopulist Vladimir Žirinovski toetajad. Nad protesteerisid Vene diplomaadi Dmitri Borodini kohtlemise vastu, kelle politsei nädal varem Haagis väidetavalt oma laste väärkohtlemise eest vahistas.

Suhted Hollandi ja Venemaa vahel olid juba eelmisel nädalal pingelised. Põhjuseks Venemaal Gazpromi gaasiplatvormi juures protesteerimisel kinni peetud Hollandi lipu all sõitnud Greenpeace'i laev Arctic Sunrise ja Vene diplomaadi arreteerimine valas loomulikult õli tulle.

Žirinovski nõudis nii Hollandi välisministri Timmermansi kui ka siseministri Ronald Plasterki tagasiastumist.