„Perspektiivis muutub Postimees äriliselt edukamaks ettevõtteks,“ ütles Luik Delfile. Ta lisas, et samal ajal säilitab leht kõik oma põhiväärtused ja peab olema piisavalt innovatiivne. „Seda tasakaalu me otsimegi,“ tõdes Luik. „Kui kellelgi õnnestub Eesti meediamaastikul olla äriliselt edukas, siis üks nendest on kindlasti Postimees.“

Parimad ajakirjanikud tahaksid Postimehes töötada

Luik tahab enda sõnul muuta Postimehe selliseks väljaandeks, et suurem osa Eesti parematest ajakirjanikest tahaksid seal töötada, mis muidugi ei tähenda, et kõik seal siiski tööd saavad.

Luik ei hakka enda sõnul Postimehe personalis suuri muudatusi tegema ja päike ei hakka pärast tema ametisse astumist teiselt poolt tõusma. „Minu tulekul ei peaks inimesed hakkama hirmuga kohvreid pakkima,“ rahustas Luik. Ta tõdes, et on viimastel aastatel olnud ettevõttete reformimises sunnitud langetama ka raskeid otsuseid, kuid on üritanud olla õiglane.

Luik avaldas tunnustust Eesti Meedia juhtkonnale, et nad ei ole uuele juhile andnud kätte koondatavate nimekirja ja jätavad talle parajal määral vabadust organisatsiooni kujundamisel.

„Postimees on suur organisatsioon, kus on võimalik töötada tiimiga, kes jagab samu väärtusi ja visiooni,“ kõneles Luik. „Suuresti on see tiim olemas, loodan nendega liituda ja olla selles tiimis partneriks ja juhiks samaaegselt.“

Luik on enda sõnul kohanud viimastel aastatel inimesi, kes on meediaettevõtetest lahkunud ja öelnud, et seal ei ole mõnus töötada. „Tõenäoliselt saame ka majasiseselt teha olulisi liigutusi ja suudame luua töisema ja meeskondlikuma õhkkonna,“ lubas Luik ja võrdles meediakontserni jalgpalliga, kus ühest superstaarist ei ole kasu, kui kogu meeskond ei tööta.

Ta ei salga, et töötajate heaolu üheks komponendiks on hea palk, kuid lisas, et palka saab maksta selle väärtuse arvelt, mida ise luuakse.

Kvaliteetajalehe staatust tuleb kaitsta

Luige sõnul ei tööta uus meedia ainult kliki nimel, vaid peab kaitsma oma väärtusi. „Peame Postimehes kaitsma seda, et me oleme kvaliteetajaleht, aga ei tohi samas istuda pilve piiril ja imetleda, et me oleme nii suured ja ilusad,“ rääkis uus peatoimetaja, kes lubas muuta lehe edaspidi särtsakamaks ja kiiremaks. „Me ei räägi ainult paberist, vaid sünkroonis tõhusast koostoimimisest onlinega.“

„Et Delfiga konkureerida, peame oleme väga kiired,“ ütles Luik. Tema sõnul jääb Postimees ka edaspidi avatud meelega väljaandeks, mis on arvamusliidrina väärikas. Arvamusliidri staatus on Luige sõnul ametist lahkuva peatoimetaja Anvar Samosti suur teene, mida ta püüab edasi arendada.

Meediamaastik on tormilisel merel

Luige sõnul on Eesti meediamaastik kui selline tormilisel merel, sest viimasel ajal on toimunud palju muudatusi. Eesti Meedia juhtkond ostis Schibstedilt ettevõtte välja, samaaegselt vahetuvad kahe suure ajalehe peatoimetajad, konkurentidel käivad läbirääkimised Õhtulehe, Express Posti ja Ajakirjade Kirjastuse osaluse müügiks.

Ka maailmas ei ole meediamaastiku probleemid lahendatud ja eilsetest analoog miljonitest on saanud digitaalsed pennid. Luige sõnul on küsimus selles, kuidas nendega ära majandada vanad struktuurid ja kui palju asemele tuua uusi struktuure.

„Kui räägime pikast perspektiivist meedia ja ajakirjandusmaastikul, siis ei saa olla nii, et ainult Samsung, Google ja Apple on õnnelikud,“ rääkis Luik. „Sisu, mida inimesed seal tarvitavad, loovad ju meediaväljaanded. Online'id on ju saanud paberlehtede sisu kasutada tasuta, kuid tuleb nentida, et see pole jätkusuutlik liin. Ka iga päev paberlehte välja anda ei ole pikas perspektiivis mõistlik. Digitaalsel väljaandel peab selleks ajaks aga olema oma vundament.“

Luik ei soostunud erinevalt Äripäeva peatoimetajast Igor Rõtovist ütlema, millal Postimees nädalaleheks muutub või paberil ilmumise lõpetab. „Mina selliseid veksleid välja ei anna,“ kinnitas ta. „Postimehel on väga stabiilset üle 200 000 paberlehe lugeja. Postimees on kindlasti viimane, mis veel ilmub paberi peal. Millal see juhtub, tuleb küsida nendelt sadadelt tuhandetelt lugejatelt.“

Luik tõi võrdluse raamatute kirjastamisega, kus digiraamatute areng on kännu taga kinni. Samuti Ajakirjade Kirjastuse kirjastatava Telelehe, mille puhul räägitakse juba aastaid, et see on mõttetu väljaanne, sest telekava on võimalik lugeda igalt poolt. Ometi on see kõige stabiilsem väljaanne Ajakirjade Kirjastuse portfellis.

Ajakirjade Kirjastus ongi Luige sõnul heas seisus ja hea fiilinguga ettevõte. „Isegi natuke kahju on ära minna, aga väljakutse Postimehe poolt oli suur,“ tunnistas Luik. „Vana arm ei roosteta, sest tausta mõttes olen ajakirjanik ja see oli oluline motivaator valiku tegemisel.“

See, et samal ajal Postimehe peatoimetaja väljavahetamisega teatas Eesti Ekspressi peatoimetaja vahetusest ka Ekspress Grupp, on Luige sõnul puhas kokkulangevus ja ei ole koordineeritud tegevus.