"Esiteks oli see (Räpina sadama paviljoni pidulik avamine - toim.) üldse 12. oktoobril ja teiseks ei küündi see kogusumma kindlasti Ülemiste vanakese varbaküüne laki hinnanigi, rääkimata siin mingisugustest mitmekordsetest kõrgustest," ütles reformierakondlasest Räpina vallavanem Teet Helm Delfile.

Helm selgitas, et kogu projekti rahastus on tulnud Eesti-Vene ühisprojekti "Majanduslikult jätkusuutlik ja keskkonnasäästlik Peipsi järve piirkond" raames ning ka avaliku ürituse summa tuli suures osas sealt programmist.

Täpsemalt läks avalikuks üritusest projekti kuludest Helmi sõnul 226,45 eurot, millest valla omaosalus oli 10 protsenti ehk vaid umbes 23 eurot. Kuna Räpina sadam oli aga esimene, kes selle programmi raames jõudis oma partneripoolega projekti lõpuni, siis saadi vallavanema kinnitusel projektist veel lisaks 378,40 eurot toetust. "Sellest maksti moderaatorile, helitehnikule ja tasuti paviljoni avamiseks mõeldud suupistete arve," selgitas Helm.

Lisaks 23 eurole oli valla projektiväline kulu suupistete ja "pitsi viina jaoks" vallavanema sõnul veel 140 eurot. Seega läks kogu avamise üritus kokku maksma 744,85 eurot, millest vald tasus omaosalusena enda vahenditest kokku 162,64 eurot.

"See ei olnud üldsegi selline üritus, kus oleks mingeid võimalikke valijaid olnud. Seal olid peamiselt projekti partnerid Venemaalt ja neil ei ole midagi pistmist valimistega," rääkis vallavanem.

Küll aga olid vallavanema kinnitusel kohal tema erakonnakaaslased Urmas Klaas ja Meelis Mälberg. "Klaas oli kohal sellepärast, et ta on Eesti-Vene parlamendi toetusrühma esimees ja Mälberg kui Räpina mees, astus rahva seest välja ja ütles ka kaks sõna. Mingit esinemist aga kavandatud ei olnud," ütles Helm ning lisas, et tema vallavanemana vältis isegi paviljonilt katte pealt tõmbamise tseremooniat, et mitte arusaamatusi tekitada. "Avamisel ise ma muidugi olin, aga objekti avamisel kui sellisel ma ei osalenud. Lapsed võtsid katte ise maha," lisas Helm.

Tallinna linnapea Edgar Savisaar ütles eile oma avalikus vastuses president Toomas Hendrik Ilvesele muuhulgas, et Räpina sadama avamine läks tema teada kordades rohkem maksma kui ligi 40 000 maksumaksja eurot röövinud Ülemiste liiklussõlme avamine.

"Mulle kinnitati, et isegi Räpina sadama avamine läks 6. oktoobril maksma rohkem kui sellest kordades suurema Ülemiste liiklussõlme üritus. Räpinas esinesid Urmas Klaas, Meelis Mälberg ja Teet Helm. Pakkuge välja, härra president, kes kolmest nimetatust ei ole Reformierakonna liige?," ütles Savisaar.