"Meie saatkond Indias on olnud ühenduses India ametiasutustega ning neilt saadud teabe kohaselt peetakse laeva India võimude poolt kinni ning toimub eeluurimine, et kontrollida dokumentide olemasolu ja kehtivust. India ametivõimude kinnitusel on pardal olevate isikutega kõik hästi," selgitas välisministeeriumi pressiesindaja Minna-Liina Lind BNS-ile.

Lindi sõnul on Eesti saatkond Indias India rannakaitse vahendusel saatnud laeval olevatele eestlastele saatkonna kontakttelefoni, kui nad peaksid soovima ühendust võtta. "Kuna tegemist on USA firmale kuuluva laevaga, siis tulevad vajalikud dokumendid USA-st ning ajavahe ja nädalavahetuse tõttu on tõenäoline, et seni ei ole olnud võimalik vajalikke dokumente India võimudele esitada," lisas Lind.

India rannavalve pidas reede õhtul India vetes kinni Sierra Leone lipu all sõitnud laeva, mille pardal viibinud 25 relvastatud valvuri seas oli ka eestlasi, kirjutas ajaleht The Hindu pühapäeval.

India kaitseallikate teatel kuulub alus Seaman Guard Ohio mereturvet pakkuvale USA firmale AdvanFort ning selle meeskond ei osanud selgitada, miks nad sisenesid India territoriaalvetesse. Samuti polnud meeskonnal ega relvastatud valvel dokumente relvastuse ja laskemoona omamise kohta.

India idaregiooni rannavalve peainspektori Satya Prakash Sharma sõnul sai rannavalve reedel õhtul infot, mille kohaselt relvastatud valvega laeva nähti Tamil Nadu osariigi Tuticorini (Thoothukudi) ranniku lähedal. Pärast elektroonilise seire kasutamist pidas India rannavalve laev Naiki Devi aluse kinni ja eskortis selle laupäeval Tuticorini sadamasse.

Laevameeskonda ja pardal viibinud relvastatud turvameeskonda kuulus lisaks eestlastele britte, ukrainlasi ja indialasi. India ametkondadevaheline uurimisrühm kuulas kõik pardalolnud Tuticorini sadamas üle. Sharma sõnul pole India võimud veel saanud dokumente pardal leitud relvade kohta ning politsei asub uurima, kas laev võib olla seotud relvaä riga.

Kaitseallikate teatel väitsid pardalviibinud, et osutavad turvateenust Pärsia lahele suunduvatele kaubalaevadele ning et neil on relvaluba olemas. India võimud ootavad selle kohta ametlikku kinnitust firma peakorterilt.

AdvanForti kriisikeskuse ametiisik teatas vastuseks ajalehe The Hindu küsimusele, et konsulteerib firma peakorteriga, laupäeva õhtuks polnud ametlikku vastust laekunud.

AdvanFort on erafirma, mille peakorter asub Washingtonis ja harukontorid üle maailma. Firma pakub kaubalaevandusele mereturvet.