Maanteeameti teatel võivad öö- ja hommikutundidel temperatuuri langedes teed kohati muutuda libedaks.

"Lubatud suurimat sõidukiirust ei maksa iga ilmaga ja igal ajal taga ajada," selgitas ameti liiklusekspert Villu Vane.

Vane sõnul võivad ilma jahenedes miinuskraadid koos õhuniiskusega tekitada öö- ja hommikutundidel teepinnale musta jää, mille olemasolust teel võib aru saada alles auto käitumisest, ehk siis sellest, kui sõiduk ei allu enam juhi tahtele.

Ettevaatlik tuleks olla metsavahelistel teelõikudel, kus märja teepinna kuivamine toimub aeglasemalt, sildadel ja viaduktidel, kus külmumine toimub kiiremini; ristmike kiirendus- ja aeglustusradadel või kohtades, kus toimub rohkem pidurdamisi ja kiirendamisi, ning eraldatud sõidusuundadega maanteede teisel sõidurajal, kus väiksema liikluse tõttu toimivad libedustõrjematerjalid aeglasemalt.

Juht ise saab enda ja teiste liiklemist oluliselt ohutumaks teha, kui sõidab tehniliselt korras auto ja heade rehvidega ning võtab sõidustiili valikul arvesse valitsevaid teeolusid.

Soovitav on kuulata ilmateadet ja teeolude infot, mida edastatakse raadiote uudistes. Täiendavat infot saab ka Maanteeameti veebilehelt või helistades maanteeinfokeskusesse lühinumbril 1510.