Harju maavalitsuse järelevalveametnikud Tiiu Pärnmäe ja Kalev Aedma külastasid täna koos terviseameti esindaja Anna Trapidoga kompleksjärelevalve raames aadressil Niidi 25 asuvat MTÜd Heaolu.

Tulenevalt kolmapäeval "Aktuaalses kaameras" näidatud videoklipist toimus Harju maavanema Ülle Rajasalu juhtimisel täna nõupidamine arutamaks Tallinnas aadressil Niidi 25 elavate eakate olukorda.

„See oli maavalitsuse jaoks šokeeriv uudis. Uskumatu, et Tallinnas võib valitseda selline olukord, kus eakad elavad keskkonnas, mida seostatakse politseireididega ja narkopesaga,“ lausus Rajasalu.

„Meie eakaid ei sobi juba põhimõtteliselt hoida sellises elukeskkonnas ning seetõttu teen Tallinna linnale ettepaneku kiiremas korras see probleem lahendada,“ ütles Rajasalu. „Kuna Tallinna linn seda hoolekandeasutuseks ei pea, siis saan teha ettepaneku suunata meie eakad sellisesse hoolekandeasutusse, kus neile on tagatud elamisväärsem keskkond.“

Maavanem süüdistab Tallinna linna

Rajasalule teadaolevalt elab ühes eraldi korteris vanainimene, kellele osutatakse Põhja-Tallinna linnaosa sotsiaalhoolekande osakonna poolt koduhooldusteenust.

"Teenust osutatakse regulaarselt, seega tekib mul küsimus, kas linnaosavalitsuse vastava ala spetsialistid on teavitanud Tallinna linna sotsiaal- ja tervishoiuametit eakate ebanormaalsest olukorrast Niidi 25,“ sõnas Rajasalu ja küsis miks Tallinna linna sotsiaal- ja tervishoiuamet pole ise sekkunud või teavitanud olukorrast Harju maavanemat ametlikus korras.

„Oma töötajatega olukorda arutades tekkis meil mitmeid küsimusi. Näiteks koosneb aadressil Niidi 25 asuv erapansionaat neljast korteriomandist, kuhu on registreeritud MTÜ Heaolu, mille põhikiri näitab, et osutatakse ööpäevaringset sotsiaalhoolekandeteenust eakatele. Milline suhe on MTÜ-l Gennadi Missaiga, kes omab seal majas kolme korterit? Kas neil on eakatega omavahel sõlmitud lepingud või on rendileping sõlmitud MTÜ-ga või kas üldse on leping olemas?“

Ehkki MTÜ Heaolu on eraõiguslik asutus, kes osutab oma põhikirja järgi eakatele hoolekandeteenuseid, tulenevalt seadusest on tal kohustus esitada statistilisi aruandeid Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuametile.

Kontrollimisel selgus, et Tallinna linn ei ole sotsiaalministeeriumile MTÜ Heaolu aruannet esitanud, mis omakorda tähendab, et ta ei küsigi aruannet sellelt MTÜ-lt ega käsitle seda firmat sotsiaalhoolekande asutusena.

„Antud juhtumit analüüsides väidan, et Tallinna linna sotsiaal- ja terviseameti töö koordineerimatus on loonud olukorra, mis on jätnud eakad elama keskkonda, mida võib nimetada põrguks,“ ütles Rajasalu.

„Maavalitsusele ei ole esitatud ei elanike ega ka nende lähedaste poolt ühtegi kaebust, et inimesed oleksid hooldamata,“ märkis maavanem.

Rajasalu sõnul soovib maavalitsus välja selgitada, milline olukord MTÜ-s Heaolu valitseb. "Seejärel saame ka selguse, millises ulatuses ja kui pikalt järelevalvet teostada, kuna see ei puuduta ainuüksi eakate hooldamist, vaid ka neid ümbritsevat elukeskkonda ning teenuse osutaja ja korterite omanike omavahelisi suhteid," ütles ta.

Põhja prefektuuri narkotalitus pidas kinni Tallinna hooldekodu perenaise ja tema kaks poega, keda kahtlustatakse ulatuslikus narkoäris, sama pansionaadi omaniku üle on alustatud kriminaalmenetlust kelmuse tunnustel, sest vanurite sugulaste sõnul on hoolealustelt nende vara välja petetud.