Euroopa julgeoleku- ja koostööorganisatsiooni (OSCE) vaatlejad nimetasid oma neljapäeval avaldatud esialgses raportis valijate hirmutamist, piiratud meediakeskkonda valimiskampaania ajal ja rikkumisi hääletusprotsessi kõigil etappidel, vahendab RIA Novosti.

Aserbaidžaani keskvalimiskomisjoni andmetel sai 51-aastane Äliyev, kes vahetas 2003. aastal presidendiametis välja oma isa Heydär Äliyevi, ligi 85 protsenti valijate häältest. Tema lähimale rivaalile, tuntud akadeemikule Cämil Häsänlile jäeti vaid 5,18 protsenti.

„Märkimisväärseid probleeme märgati kõigil valimispäeva protseduuride etappidel,“ öeldakse OSCE raportis. „Häältelugemisele anti ülekaalukalt negatiivne hinnang, 58 protsenti vaadeldud valimisjaoskondadest sai hindeks halb või väga halb, mis näitab tõsiseid probleeme.“

OSCE kritiseeris ka võrdsete võimaluste puudumist kümnele ametlikult registreeritud kandidaadile ning märkis ära piirava õigusliku raamistiku ja ametis oleva presidendi kampaania ebaproportsionaalse kajastamise.

Hoolimata ülekaalukast võidust Äliyev ise valimiskampaanias peaaegu ei osalenud ja keeldus ka osalemast debattides teiste kandidaatidega.