Kell 10 Toompeal algav seminar sarnaneb nii oma sisult kui formaadilt algselt riigikogu suures saalis toimuma pidanud olulise tähtsusega riikliku küsimuse aruteluga, mille riigikogu esimees Ene Ergma paraku ära keelas.

“Tegu on avatud aruteluga, kuhu ootame esinema kõigi erakondade esindajaid,” ütles sotsiaaldemokraatide fraktsiooni aseesimees Indrek Saar. “Hariduse kättesaadavus ja selle kvaliteet on ühiskonna jaoks üks võtmetähtsusega teemasid. Siin on üleval hulk probleeme, mille lahendamine peaks olema kõigi poliitikute ühine mure.”

Krista Kiuru räägib teemal “Hariduslike võimaluste võrdsus kui riigi edukuse tagatis – regionaalne ja sotsiaalmajanduslik vaatepunkt.” Tema etteastele järgneb Aaro Toomela ettekanne “Hariduse regionaalsest kättesaamatusest Eestis.” Riigikogu kultuurikomisjoni liige Mart Meri arutleb selle üle, kuidas seada sihti nutikale hariduskorraldusele. Seminari modereerib Tallinna ülikooli Balti filmi- ja meediakooli direktor Katrin Saks.

Sotsiaaldemokraadid on Saare sõnul jätkuvalt veendunud, et Ergma keelav otsus läks otseselt vastuollu nii riigikogu kodu- ja töökorra seadusega kui parlamentarismi põhimõtetega. “Vaba diskussiooni taoline summutamine on kaasaegses maailmas ennekuulmatu,” lisas Saar.