Oma esimese ametliku reaktsioonina USA poliitilisele patiseisule eelarve osas ning ähvardavale võlalimiidi tõstmise tähtaja lähenemisele teatas Peking, et „kell tiksub“ ning kutsus poliitikuid Washingtonis üles „kindlustama Hiina investeeringute ohutus“, vahendab Financial Times.

Hiina aserahandusminister Zhu Guangyao ütles pressikonverentsil, et Hiina on selgelt väljendanud oma rahutust poliitilise ummikseisu üle Washingtonis. Jaapani rahandusministeerium on samuti väga mures USA-s toimuva potentsiaalse mõju pärast rahaturgudele, teatas üks kõrgetasemeline ametnik. USA maksevõimetuks muutumine võiks panna investoreid USA dollaritest loobuma, mis tõstaks järsult Jaapani jeeni väärtust.

Jaapani rahandusminister Taro Aso kutsus teisipäeval Ühendriike üles „lahendama võlalae vastasseis viivitamata“. Ta lisas, et Jaapani valitsuse käes olevate USA võlakirjade absoluutne väärtus võib langeda, kui olukorda ei lahendata sujuvalt.

Hiina aserahandusminister Zhu märkis, et USA-l on suur hulk otseinvesteeringuid Hiinas ning Hiinal on suur hulk USA rahandusministeeriumi võlakirju. Zhu sõnul on USA selgelt teadlik Hiina murest rahandusliku patiseisu pärast ning Hiina palvest USA-le kindlustada Hiina investeeringute ohutus.

Hiinal oli 2013. aasta juuli seisuga 1,28 triljoni dollari väärtuses USA rahandusministeeriumi võlakirju, kuid see number võib olla ka palju suurem, sest Hiina investeerib ka läbi vahendajate.

Zhu sõnul oli USA presidendi Barack Obama puudumine Aasia-Vaikse ookeani majanduskoostöö (APEC) tippkohtumiselt Indoneesias midagi sellist, mida ükski teine pool näha ei soovinud.

„Me loodame, et USA suudab sellest loost õppust võtta,“ lisas Zhu ning märkis, et viimase minuti kokkulepe võlalimiidi üle 2011. aasta augustis kutsus ikkagi esile reitinguagentuuri Standard & Poor's reitingu AAA alandamise. „Maailma suurima majanduse ja maailma peamise reservvaluuta emiteerijana on tähtis, et USA astuks usutavaid samme, et lahendada vaidlus võlalae üle õigeaegselt ja vältida maksevõimetust.“