"President Putini otsus tähendab seda, et Venemaa on lõpetanud sisemise kooskõlastusprotsessi ja valmis edasi liikuma," sõnas Mihkelson.

Väliskomisjoni esimees meenutas, et Eesti valitsus kiitis piirilepete tekstid heaks 23. mail. Venemaa valitsus kiitis piirilepingu eelnõu heaks 20. septembril. Täna andis Putin korralduse leppe allkirjastamiseks.

"Järgmise sammuna peaksid nüüd mõlema riigi välisministeeriumid kokku leppima lepingute allakirjutamise aja ja koha," lisas Mihkelson. Ta peab tõenäoliseks, et leping sõlmitakse veel käesoleval aastal.

Lepingutele kirjutavad alla välisministrid ning lepingud tuleb pärast allkirjastamist Eesti ja Venemaa parlamendis ratifitseerida. Lepingud jõustuvad 30 päeva möödumisel ratifitseerimiskirjade vahetamise päevast.

Eesti ja Venemaa vahetavad piirileppe jõustumisel piirijoone korrigeerimisel 128,6 hektarit maad, mõlemad pooled vahetavad piiriäärseid maatükke võrdses ulatuses.

Piirijoone kulgemises leppisid Eesti ja Venemaa kokku juba 2005. aastal allkirjastatud piirilepetes. Kõik kokkulepped, mis tehti seoses piirijoonega kulgemisega 2005. aastaks, jäävad ka uute lepingute allakirjutamisel piiri kulgemise aluseks, on välisministeerium kinnitanud.

Venemaaga saavutatud kokkuleppe järgi saab Eesti näiteks Võrumaal kulgeva piiri ääres Venemaalt 8,4 hektarit Valgemetsa talu maad. Põlvamaal kulgeva piiri ääres saab Eesti Venemaa käest Perdaku külas ühe hektari, Lutepää ja Sesniiku vahel Saatse saapana tuntud maa-alal 115,5 hektarit ning Lutepää lähedal 2,6 hektarit maad.

Venemaa saab Eesti käest näiteks Võrumaal kulgeva piiri ääres Marinova metsas 68,9 hektarit, Jemeljanova külas 12 hektarit, Lazareva lubjakivikarjääris 3,4 hektarit ning Ulanovo külas 1,8 hektarit maad. Põlvamaal kulgeva piiri ääres saab Venemaa Eestilt Grabilovo soos 33,9 hektarit ja Mustjõe juures 5,5 hektarit maad.

Väiksemaid maatükke vahetavad riigid ka mujal.