Kuni 2007. aastani oli näha, et Yellowstone’i supervulkaan kerkib aastas umbes 7,5 sentimeetrit, edastab uudisteportaal Bloomberg.

Maapinna tõusu põhjustas magmakoguse kerkimine - kümne kilomeetri sügavusel asuva magmakambri ülaosa nimelt paisub järk-järgult.

Samal ajal on Yellowstone’i rahvuspargi territooriumil ka aina enam maavärinaid. Maavärinate seeria algas 13. septembril ja kestab ühtlaselt siiani. Uurijad on registreerinud rohkem kui kolmsada väikest maavärinat.

Maakoorelihete ja maavärinate sagenemine teeb aga teadlasi, kes hoiavad ala vulkaanilisel tegevusel pidevalt silma peal, ärevaks, kirjutab Daily Mail.

„Septembris toimus kõigest ühe nädalaga 130 maavärinat – samal ajal vulkaan vaikselt kerkib. Me teame nüüd kui liikuv ja rahutu Yellowstone tegelikult on,” ütles USA geoloogiaspetsialist Wayne Thatcher.

Satelliidipildid on viimaste aastate jooksul näidanud muutusi ka sulakivimite liikumises ligi 15 kilomeetri sügavusel maa all. Ka katlaoru põhi on viimaste aastate jooksul tõusnud rohkem kui kunagi varem.

Võimalikke tagajärgi (allikas: National Geograpich):

• Vulkaan paiskab õhku tohutult tuhka ja vulkaanilist sodi, mistõttu ei jää keegi hinnanguliselt 1600 kilomeetri raadiuses ellu

• Hukub mitu miljonit inimest – halvimal juhul rohkem kui kümme miljonit

• 2/3 Ameerikast muutub elamiskõlbmatuks

• Tuhakihi paksus (1600 km raadiuses) ulatub kuni kolme meetrini

• Puhkeb tohutu finantskriis, NATO kaotab mootori ning EL nõrgeneb

• Õhku paiskub miljoneid tonne pinnast ja spetsiifilist mürkgaasi, mis viib temperatuuri Maal järsult alla, mille tagajärjel algab nn tuumatalv ehk umbes 4-5 aastat kestev jääaeg

• Viljasaak hävib ning kogu ökosüsteem kukub kokku

• Halvimal (küllaltki ebatõenäolisel) juhul hävib elu kogu Maal

Yellowstone'i rahvuspargi all asuva hiigelsuure magmakambriga vulkaan purskas viimati 640 000 aasta eest, kuid sel on olnud ka 30 väiksemat purset, millest kõige hiljutisem oli 7000 aastat tagasi, kirjutab Fox News.

Teadlaste hinnangul purskab Yellowstone`i vulkaan iga 600 000 aasta tagant, mistõttu on vulkaan juba 40 000 aasta võrra tsüklist välja läinud.

Tegelikult ei tea täpselt keegi, millal hakkab vulkaan purskama, see võib juhtuda sel nädalal, aga võib ka koguni 10 000 aasta pärast.

Yellowstone`i vulkaan asub Wyomingi osariigi loodeosas ja on mõõtmetega 55 kilomeetrit korda 72 kilomeetrit.