Laeva pardal olnud 500 inimesest on elusalt kaldale toodud üle 150. Päästjate sõnul tuvastasid tuukrid paarisaja meetri kaugusel rannast ligi 40 meetri sügavusel asuva laevavraki juures ligi 40 surnukeha, mis tõstab hukkunute arvu oluliselt, vahendas BNS.

"Ohvreid on üle 130, üle 150 on päästetud ning sama palju veel kadunud," edastas ANSA rannavalveallikatele toetudes.

"Saime kell 7 hommikul esimese häire. Üks paat teatas, et inimesed on vees."

Uudisteagentuuri ANSA andmetel on ohvrite hulgas vähemalt kaks last ja mitu naist.

"Ellujäänud on šokis," ütles Lampedusa linnapea Giusi Nicolini. "Nad on varahommikust peale vees olnud."

Õnnetus juhtus Lampedusast umbes kilomeetri kaugusel.

Nicolini sõnul rääkisid pääsenud, et nad olid süüdanud kaldast poole meremiili kaugusel laeva pardal väikse lõkke, et rannavalve neid märkaks, sest laeval oli tekkinud tehniline rike. Tuli levis, tekkis paanika ja laev läks ümber.

"Esimesena läksid appi inimesed lõbusõidupaatidega, kes kuulsid karjeid," ütles kohalik kiirabitöötaja Antonino Candela.

Üha lootusetumaks muutuvatest otsingutest võtavad osa rannavalve, piirivalve, tuletõrje ja mereväealused, appi on tulnud ka kalalaevad ja lõbusõidupaadid.

Põgenike sõnul on nad pärit Somaaliast ja Eritreast. Kohaliku politsei arvates asusid nad teele Liibüa rannikult.

"Me lahkusime kahe päeva eest Liibüa Misrata sadamast. Meid oli laevas 500, me saime vaevu liigutada," vahendas ANSA ühe eluga pääsenud põgeniku sõnu.

Lampedusa asub Tuneesia ja Sitsiilia vahel ning on tuhandete Euroopa Liitu pürgivate aafriklaste esimene peatuspunkt.

Sisserändajate alustega juhtuvad õnnetused Itaalia ranniku lähedal ei ole haruldased. Alles esmaspäeval ei suutnud 13 inimest põhjaläinud põgenikelaevast Sitsiilia randa jõuda.

Itaalia valitsus kuulutab seoses 130 illegaalse immigrandi hukkumisega Lampedusa saare rannikul reedeks välja riikliku leinapäeva.

Valitsuse avalduses seisis, et peaminister Enrico Letta kutsus leinapäeva väljakuulutamiseks kokku valitsuse istungi.

Siseminister Angelino Alfano kutsus neljapäeval Euroopa Liitu (EL) aitama Roomal võidelda sisserändajate lainega, mida ta nimetas "mitte üksnes Itaalia, vaid ka Euroopa tragöödiaks".