Cameronil paluti öelda viilutatud valge „säästu“-leiva hind, et näidata, et ta mõistab, kui suure rahalise surve all paljud majapidamised on, vahendab Daily Telegraph.

Cameroni hinnang, et kõige odavam leivapäts maksab kindlasti üle naela, oli õigest hinnast enam kui kaks korda üle pakutud – odavaim leivapäts maksab Suurbritannias 49 penni (59 eurosenti).

Seejärel väitis Cameron, et eelistab ise kodus leiba küpsetada ning üritab õhutada oma lapsi sööma täisteraleiba.

Hague ütles BBC Radio 4 saates „Today“, et poliitikutelt tavaliste poekaupade hinna küsimine on „veidike 1960. aastate küsimus“.

„Lõppude lõpuks, mis on tänapäeval leivapätsi hind?“ küsis Hague. „On palju erinevaid hindu, sõltuvalt sellest, mida sa tahad. Sama kehtib ka pindi piima või nelja pindi piima või kahe pindi piima kohta. See on väheke 1960. aastate küsimus tänapäeval – mis on millegi täpne hind.“

Hague'i sõnul on konservatiividel olemas side tavaliste Briti inimestega.

Konservatiivide kohta on korduvalt väidetud, et Cameroni jõukas ja privilegeeritud taust tähendab seda, et ta on elukalliduse tõusuga hädas olevast tavalisest valijast võõrandunud.

Peaministri vääratus järgnes samasugusele intervjuule Londoni konservatiivist linnapea Boris Johnsoniga, kes tunnistas BBC Jeremy Paxmanile, et ei tea, kui palju maksab pint piima.

Johnson väitis, et pindi piima hind on 80 penni või midagi sellist.

Kui talle öeldi, et tegelik hind on sellest pool, vastas Johnson: „Nojah, nii ta on, ma ei tea, kui palju pint piima maksab. Mis siis?“

Koos peaministriga Etonis ja Oxfordis õppinud linnapea oli aga hiljem väga hästi ette valmistunud, kui Daily Telegraph temaga ühendust võttis.

„Säästuleib? See sõltub, 50 penni, 49 penni. Ma ei tea – ma võin teile öelda šampanjapudeli hinna, kuidas see sobib?“ reageeris Johnson.

Konservatiivide parlamendisaadik Nadine Dorries nimetas peaministrit ja tema meeskonda ükskord „peenteks poisteks, kes ei tea pindi piima hinda“.