"Omastehooldus on teema, mis „avastati“ suure šokina, millest kõik juba mitu aastat räägivad, aga mis tegelikult vaksavõrdki edasi pole nihkunud," ütles eakate festivali korraldava MTÜ Inkotuba juht  Eha Topolev.

Topolev meenutas täna Salme kultuurikeskuses festivali avades, et peatselt saab aasta sellest, kui omastehooldus oli tähtsa riikliku küsimusena arutlusel isegi riigikogu suures saalis.

"See on teema, mille lahendustest sõltub iga päev minimaalselt 200 000 omakseid hooldava Eesti inimese - ja nende hoolealuste - elukvaliteet," kõneles ta.

"Samuti sõltub omastehoolduses toimuvast vähemalt saja tuhande spetsialisti – sotsiaaltöötaja, meediku, rehabilitaatori, pedagoogi – tööelu kvaliteet. Ja ometi… pole ei sotsiaalministeerium, ei valitsus ega parlament suutnud astuda veel ühtki otsustavat sammu, et probleemid lahenema hakkaks,“ ütles Topolev.

Topolevi sõnul jätavad eakad ministri otsustada, kas jagada seda okkalist „au“ oma mitmesajaliikmelise ametnikeperega või kolleegist rahandusministriga või anda ohakas edasi hoopis vabariigi valitsuse täiskoosseisule.

Festivalil tunnustati neid, kes on aidanud kaasa eakate elu paremaks muutmisele. Üheks preemia saajaks oli ajakirjanik Andrei Hvostov, elutöö kategoorias pälvis tunnustuse 90-aatane kunstnik Silvia Hanson.

Juba neljandat aastat toimub Eakate festival, mille eesmärk on väärtustada eakate rolli ühiskonnas, näidata aktiivse ja tervisliku eluviisi võimalusi ning pakkuda kohtumis- ja suhtlemisvõimalust.