Hiina võimud arestisid 1600 lindu, kes müüdi Hiina entusiastidele oksjonil Belgias. Kinni pandud lindude hulgas oli ka Bolt, kes osteti maailmarekordilise summa, 310 000 euro eest, kuid tema ja veel 400 lindu on läbirääkimiste tulemusena vabastatud, vahendab The Guardian.

Belgia asepeaminister ja välisminister Didier Reynders ütles, et tema riigi suursaadik osales ülejäänud lindude vabastamise vahendamisel, keda on kinni hoitud kaks kuud.

Tuvipidamine oli Hiinas aastaid keelatud, sest seda peeti kodanlikuks dekadentsiks, kuid nagu teised traditsioonilised ajaviited, on see taas populaarse ja kuluka hobina põranda alt välja toodud.

Hiina imporditoll on tavaliselt kümme protsenti linnu väärtusest pluss 13-protsendine lõiv. Võimud väitsid, et deklareeriti vaid lindude nominaalväärtus, vaatamata nende kõrgele tegelikule hinnale.

100 meetri jooksu olümpiavõitja ja maailmameistri Usain Bolti järgi nimetatud Bolti ostis Hiina ärimees mais Belgia tuvidega kaupleva firma Pipa oksjonil. Firma juht Nikolaas Gyselbrecht lendas tuvi vabastamiseks Pekingisse.

Hiina ametnikud nõustusid, et Pipa ei olnud süüdi ja vabastas 400 tuvi sümboolse hinna eest. Gyselbrechti sõnul oleks tollimaks muidu olnud miljon eurot või rohkem. Kahe riigi võimud loodavad läbirääkimisi lihtsustada, leides ülejäänud lindude ostjatele ühise esindaja.

Bolt ei saa Hiinas võistelda, sest ta püüaks tagasi Belgiasse lennata, teda kasutatakse selle asemel tõuaretuseks. „Ta saab väga hea pensionipõlve. Ta saab väga kena tuvimajakese ja kohtub paljude emaste tuvidega,“ ütles Gyselbrecht.