Stockholmi linnal oli veel 1996. aastal kasutusel täielik register linna mustlastest elanike kohta, teatas ajaleht Dagens Nyheter. Inimesed kanti registrisse puhtalt rassi alusel, vahendab YLE Uutiset.

Registri 128 kausta on endiselt alles Stockholmi linnaarhiivis, kus need võtavad enda alla 15-20 meetrit riiulipinda. Registris on andmed ilmselt tuhandete inimeste kohta.

Stockholmi linnavalitsuses oli Dagens Nyheteri andmetel spetsiaalne mustlaste osakond, mis registrit haldas. Inimesed kanti registrisse märgetega „Z“, „½Z“, „¼Z“ või „mitte-Z“. Täht „Z“ tuleb rootsi keele sõnast zigenare 'mustlane'. Märked tähendavad inimese perekondlikku tausta. „Mitte-Z“ tähendab isikut, kes elas koos mustlastega, aga ei olnud ise sünnipäralt mustlane.

1959. aastal asutatud Stockholmi mustlaste osakonna taustal oli iseenesest hea kavatsus parandada kehval elujärjel mustlaste elutingimusi, edendades nende hariduse omandamist ja hankides neile kortereid. Mustlasi taheti aga samas ka kontrollida. 1954. aastal oli Rootsis läbi viidud üleriiklik „mustlaste inventuur“.

Mõtteviis oli selline, et Rootsis oli „mustlasprobleem“, mis oli osaliselt mustlaste eneste põhjustatud ja mida võis lahendada, lõimides mustlased põhirahvusse ja kasutades normatiivset suunamist, selgub valitsuse asjassepuutuvast juhendist.

Stockholmi linnaametnikud võisid teha mustlaste kodudesse kontrollkäike, nad registreerida ja nende isikute kohta hinnangu anda. Hinnati muu hulgas inimese intelligentsitaset, edukust koolis, hügieeni ja käitumist.

„See on pärit otse rassibioloogiast. On väga ebameeldiv, et selliseid mõisteid kasutati veel meie ajal. Mul on Rootsi pärast häbi,“ ütles Rootsi integratsiooniminister Erik Ullenhag Dagens Nyheterile.

Mõni päev tagasi kirjutas Dagens Nyheter, et Rootsi politsei pidas ebaseaduslikku registrit mustlaste kohta.