Neljapäeval peaks Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif kohtuma tuumaküsimustes läbirääkimiste pidamiseks USA riigisekretäri John Kerryga ning Suurbritannia, Prantsusmaa, Venemaa, Hiina ja Saksamaa diplomaatidega, vahendab Reuters.

„Ainus tee edasi on ajakava kindlaks määramine läbirääkimisteks, mis on lühike,“ ütles Iraani uus president Hasan Rouhani ajalehele Washington Post visiidi ajal New Yorki, kus esines teisipäeval ÜRO peaassembleel kõnega.

„Mida lühem see on, seda kasulikum kõigi jaoks. Kui see on kolm kuud, oleks see Iraani valik, kui see on kuus kuud, on see ikka hea. See on kuude, mitte aastate küsimus,“ ütles Rouhani, kui temalt küsiti tähtaega Iraani ja lääneriikide vahelise tuumavaidluse lahendamiseks.

Kui küsiti, mida ta ootab neljapäeval toimuvalt kohtumiselt ÜRO julgeolekunõukogu viie alalise liikme pluss Saksamaaga, vastas Zarif: „Kiirstarti läbirääkimistele ... kavatsusega jõuda kokkuleppele lühima ajaga.“

Pärast kohtumist Prantsusmaa välisministri Laurent Fabiusiga ÜRO peaassamblee raames lisas Zarif: „Islamivabariigil on poliitiline valmidus ja poliitiline tahe tõsisteks läbirääkimisteks ja me oleme lootusrikkad, et vastaspoolel on samuti.“

„Meil (Zarifil ja Fabiusil) oli hea arutelu tuumaläbirääkimiste alguse üle ja läbirääkimiste üle, mis leiavad aset homme välisministrite tasemel Iraani ja P5+1 vahel,“ ütles Zarif, viidates ÜRO julgeolekunõukogu viiele alalisele liikmele (P5) ja Saksamaale.

Iraanlased loodavad lääneriikidelt konkreetseid samme, nimelt USA, Euroopa Liidu ja ÜRO sanktsioonide leevendamist.

Iraani kõrgeima juhi Ali Khamenei kõrgem sõjaline nõunik Seyed Yahya Safavi ütles kolmapäeval intervjuus uudisteagentuurile Fars, et Teheran tahab ameeriklastelt tegusid. „Kui nad kaotavad vähehaaval sanktsioonid ja tekitavad usalduse, võime me olla lootusrikkad,“ lisas Safavi.

Safavi sõnu kordas uudisteagentuurile IRNA Iraani asevälisminister Morteza Sarmadi. „See, mis tulemusi toob, on teod, mis peavad neile avaldustele järgnema,“ ütles Sarmadi USA presidendi Barack Obama ÜRO-s peetud kõnele viidates.

Kerry ja tema Iraani ametivenna kohtumine sama läbirääkimistelaua taga on ülimalt ebatavaline, arvestades, et USA-l pole Iraaniga diplomaatilisi suhteid alates 1980. aastast.

Vaatamata Rouhani lepitavate sõnade tekitatud optimismile rõhutas suutmatus korraldada lihtsat käepigistust Obama ja Iraani presidendi vahel teisipäeval ÜRO-s sügavale juurdunud umbusaldust, millest on raske üle saada.

USA riigidepartemangu pressiesindaja Jen Psaki ütles, et Washington on huvitatud enamast kui ainult sõnad.

„Me loodame, et uus Iraani valitsus näitab ja mitte ainult ei ütle, et on valmis asjaga sisuliselt tegelema hakkama ja homme pannakse see esimesi kordi proovile,“ ütles Psaki.