"Eesti soov on omada diplomaatilisi suhteid kõigi maailma riikidega ning vähem kui 20 riigiga on need veel sõlmimata," lausus Paet.

Välisministrid rääkisid kohtumisel ka koostööst ÜROs ning teineteise kandidatuuride vastastikusest toetamisest. "Seni on väikeriigid olnud ÜRO julgeolekunõukogus alaesindatud," märkis Paet.

Paet kutsus kohtumisel Vanuatut ühinema internetivabaduse koalitsiooniga. "Koalitsiooni tegevuse eesmärk on levitada ning kaitsta vaba ja turvalise interneti ideed," lausus ta.

Välisminister Paet tutvustas kohtumisel ka Eesti e-lahendusi. "Erinevad e-lahendused, nagu näiteks e-haridus, e-valimised, e-meditsiin aitavad eriti suurte vahemaade puhul tihendada riigi ja kodaniku suhtlust ning viia teenused inimesteni," tõi Paet esile. "Oleme valmis oma e-lahenduste rakendamise kogemust jagama, kas kahe- või mitmepoolse koostöö käigus," lisas ta.

Kohtumisel räägiti ka keskkonna ja kestliku arengu teemadest ning Eesti kodanikuühiskonna Teeme ära! ettevõtmisest. "Sel aastal laienes koristamine juba ka maailmamerele," ütles Paet.

Vanuatu on 83 saarest koosnev riik Vaikse ookeani lõunaosas Hawaii ja Austraalia vahel. Põhjast lõunasse on territooriumi ulatus üle 1000 kilomeetri. Riigis elab üle 260 000 inimese ning Vanuatu pealinn on Port Vila.

2012. aastal külastas Vanuatut ligikaudu 321 000 turisti. Eesti kodanikud saavad Vanuatus viibida viisavabalt 30 päeva.