"Kenya ja keenialased teavad, mis on islami usk ja mis ei ole. Ma ei usu, et Kenya oleks inimesi, kes arvaksid, et sellel rünnakul oleks mingit seost islami usuga. See rünnak oli selgelt puhtalt terrorism," rääkis Humal-Ayali Delfile.

Eestlanna lisas, et rünnak mõjutas paljusid inimesi ning riigis kehtestatud kolmepäevase leina tõttu valitseb seal tänavatel sisuliselt tühjus.

"On palju inimesi, kes ei ole see nädal tööl käinud erinevatel põhjustel - näiteks on kontorid Westgate`i piirkonnas, inimesed toetavad viga saanud sõpru-sugulasi, otsivad veel kadunud olevaid sõpru-sugulasi, osalevad vabatahtlikutena vereannetuskeskuste vmt juures. Need kolm leinapäeva on väga olulised, et inimesed saaksid lugeda lõppenuks selle kriisiaja ja eluga edasi minna," leidis eestlane.

Seda, et pärast rünnakut nüüd riigis kuidagi turvameetmeid suurendatakse, Humal-Ayali ei usu. Kenya muutus naise sõnul juba aastaid tagasi - peatselt pärast 1998. aasta pommirünnakut Ameerika saatkonnale Nairobis lisati tugevamad tõkkepuud avalike hoonete väravatele ning pärast 9/11 rünnakut hakati autosid peatama ja pakiruume ning auto alust läbi vaatama.

"Ainus meetod, mis parandaks julgeolekut on parandada riigipiiride tihedust, saada kontrolli alla ebaseaduslike relvade olemasolu ja korruptsioon. Keenia piire on alati võimalik ületada väikesi radu pidi, ilma et kohtaks piirivalvet, armeed vmt. Keenias on 530 000 - 680 000 illegaalset relva. Need kaks fakti on põhjus, miks see rünnak leidis aset ja miks see võib uuesti juhtuda," lisas naine.

Kenyas algas täna kolmepäevane lein mälestamaks Nairobi ostukeskuses neli päeva kestnud pantvangidraama ohvreid.

President Uhuru Kenyatta sõnul hukkus islamistide korraldatud rünnakus 67 inimest, nende seas kuus julgeolekutöötajat. Islamistide poolel on loetud kokku viis tapetut ning 11 vahistatut, vahendas BBC.

Rünnaku eest vastutuse võtnud Somaalia islamirühmituse al-Shabab väitel olevat hukkunud 137 pantvangi, kuid see pole kinnitust leidnud.

Kuna Westgate'i ostukeskuse puhastamine veel kestab, võib ohvrite arv veelgi suureneda. Arvatakse, et hoone purunenud osa rusude all võib olla veel mitu hukkunut, sealhulgas islamiste.