Haridusministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Argo Kerb rääkis Delfile, et tihtilugu ei leia kool õpetajat hoopis seetõttu, et neil pole talle täiskoormust pakkuda.

Esmaspäeval kirjutas Eesti Päevaleht sellest, kuidas Keila kool pidi kümnenda klassi emakeeletunnid ära jätma, kuna õpetajat lihtsalt ei olnud. Artikkel tõstatas küsimuse, kui tõsine on hetkel Eestis õpetajate puudujääk ja kas mõnes koolis on veel midagi sellist juhtunud.

Haridusministeerium aga kinnitas, et õpetajate puudust ei ole. "Õpilaste hulk on viimase kümne aastaga vähenenud kolmandiku võrra, 220 000 õpilase pealt 135 000-le," ütles haridusministeeriumi avalike suhete juht Argo Kerb. Tema hinnangul seisneb probleem pigem paljudes omavalitsustes korrastamata koolivõrgus, mistõttu ei ole võimalik õpetajale täiskoormust pakkuda.

"Regionaalsed erinevused muidugi mängivad rolli, väiksemas maakohas võib olla keeruline leida mõne aine õpetajat - eriti, kui koolil pole õpetajale korralikku koormust pakkuda," märkis ta.

Kerbi sõnul tõstatus õpetajate otsimise teema suvel, aga suvi ongi põhiline õpetajate liikumise aeg. "Suvel oli üleval umbes saja vaba õpetajakoha töökuulutused, kuid see on iga-aastane liikuvus, mis polegi eriti suur, kui vaadata, et kokku on meil enam kui 14 000 õpetajat," ütles Kerb ja lisas, et reeglina ju lahkuvadki õpetajat töölt kooliaasta järel ja põhiline tööotsimine toimub neil suvel.

Keila kooli osas ütles Kerb, et koolijuht on neile kinnitanud, et puuduva emakeeleõpetaja probleem saab selle nädala jooksul lahendatud. Samuti on koolijuht öelnud, et järgmisel sügisel on neil lapsehoolduspuhkuselt naasmas kaks eesti keele õpetajat.

Kerb ütles kokkuvõtteks, et Keila juhtum oli nähtavasti mitme asja kokkulangevus. "Iga asutus jääks keerulisse olukorda, kui töötaja läheb päeva pealt minema. Kui õpetaja lahkub täpselt enne kooliaasta algust, siis on loomulikult keeruline kiiresti uut leida, sest lepingud on selleks ajaks sõlmitud. Omaette küsimus on, kuidas saab töötaja päeva pealt ära minna – töölepingu üles ütlemisest peab ju vähemalt kuu-kaks ette teatama," ütles ta.