„Nad ei olnud huvitatud pantvangide võtmisest,“ ütles ametnik CNN-ile. „Nad tahtsid ainult tappa.“

Veel üks asi, mida ründajad teha ei tahtnud, oli läbirääkimiste pidamine. Seda teatas al-Shabab kriisi alguses ka Twitteris.

„Me tahtsime läbi rääkida. Nad ei vastanud,“ ütles Kenya ametnik. „Nad isegi ei vastanud.“

Me ei saa kunagi teada, milline oli viie tapetud terroristi mõttemaailm. Nende hulgas oli ka seni identifitseerimata naine, kelle kohta on ametniku sõnul veel vara öelda, kas ta oli Suurbritannia kodanik Samantha Lewthwaite ehk „Valge Lesk“. Siiski on võimalik, et 11 rünnakuga seoses arreteeritud isikut võivad selle kohta midagi uut paljastada, teatas Kenya president Uhuru Kenyatta.

Veel pole ka teada lõplik pantvangi võetud inimeste arv ega ka tapetud ründajate arv. See peab selguma kolme kokku varisenud korruse läbi otsimisel.

Kõige hullem verevalamine leidis aset laupäeval, kui ründajad sisenesid poode külastanud ja einestanud inimesi täis kaubanduskeskusesse.

Mõned said kohe pihta ja surid. Teised varjusid kuhu iganes suutsid – tualetikabiinidesse, trepišahtidesse ning kalli ostukeskuse erinevatesse nurgatagustesse.

Isegi pärast seda, kui suur enamus inimestest oli pühapäeva õhtuks läinud, jäid mõned lõksu. Võimudel õnnestus päästa vähemalt kuus inimest, sealhulgas ühe naise, kes oli varjunud auto pagasiruumi.

Kenya sõdurid ja politsei tungisid kaubanduskeskusesse laupäeva hilisõhtul ning ründajad kogunesid lõpuks piirkonda Nakumatti toidupoe ja Barclaysi pangakontori läheduses.

„Kõik läksid ühte nurka,“ ütles Kenya ametnik.

Kuid isegi pärast viie arvatava terroristi surma pühapäevastes tulevahetustes kriis jätkus.

Suurem areng esmaspäeval oli puhkenud põleng. Kenya ametniku sõnul süütasid selle ründajad, kes püüdsid põgeneda.

„Nad süütasid tulekahju, et teha suitsukatet,“ ütles ametnik. „Kaks neist sõitsid parklast välja, aga me sundisime nad tagasi sisse.“

Tulistamine algas uuesti teisipäeval, kuid sama allika sõnul tulistasid võimud õhku, et näha, kas sellele vastatakse, mitte sellepärast, et ründajad oleksid neid tulistanud.

„Vaadake, Westgate on keeruline hoone,“ ütles ametnik. „Igaüks, kes on selle hoonega tuttav, teab, et see on väga keeruline.“