Rousseff väljendas oma rahulolematust juba eelmisel nädalal, jättes ära kõrgetasemelise riikliku visiidi USA-sse, mis pidi toimuma oktoobris. Põhjuseks teated, et USA rahvusliku julgeoleku agentuur (NSA) on nuhkinud Brasiilia järel, vahendab Reuters.

Rousseff ründas ÜRO kõnepuldist ebatavaliselt terava keelekasutusega USA jälitustegevust, nimetades seda avalikuks solvanguks Brasiilia suveräänsuse vastu ning totaalselt lubamatuks.

„Sellisel viisil teiste riikide elus ja asjades sorkimine on rahvusvahelise õiguse rikkumine ja sellisena avalik solvang põhimõtete vastu, mis juhivad suhteid riikide vahel, eriti sõbralike riikide vahel,“ ütles Rousseff ÜRO peaassambleel.

Brasiilia president tegi ettepaneku rahvusvahelise raamistiku moodustamiseks interneti haldamiseks ning teatas, et Brasiilia kehtestab seadused ja võtab kasutusele tehnoloogia, et kaitsta end ebaseadusliku sekkumise eest oma kommunikatsioonidesse.

„Informatsioon ja telekommunikatsioonitehnoloogiad ei tohi olla uus riikidevaheline lahinguväli. Aeg on küps tingimuste loomiseks, et takistada küberruumi kasutamist sõjarelvana spionaaži, sabotaaži ning teiste riikide süsteemide ja infrastruktuuri ründamise kaudu,“ ütles Rousseff.

Rousseff lükkas tagasi USA valitsuse põhjendused, et NSA jälitustegevuse eesmärk oli kahtlustatava terroristliku tegevuse tuvastamine, ning süüdistas agentuuri tööstusspionaažiga tegelemises.

Rousseffi sõnul on ta nõudnud Washingtonilt seletusi, vabandust ja lubadust, et sellist jälitustegevust kunagi ei korrata.

Riikliku visiidi ärajätmine on Brasiilia poolt haruldane ja diplomaatiliselt väga tõsine samm. Kuigi välisriikide juhid külastavad Valget Maja sagedasti, toimub riiklike visiitide käigus erilisi üritusi, mille hulka kuulub ka pidulik riiklik õhtusöök. Uut aega pole visiidi toimumiseks määratud.

Rousseffi visiit pidi esile tooma koostöö Ameerika mandri kahe suurima majanduse vahel ning Brasiilia tõusu viimase kümne aasta jooksul regionaalseks suurvõimuks.

Teated NSA nuhkimisest Brasiilias põhinevad dokumentidel, mille ajakirjanik Glenn Greenwald sai NSA endiselt kaastöötajalt Edward Snowdenilt. Rio de Janeiros elav Greenwald oli üks esimestest, kes Snowdeni lekitatud salainformatsiooni USA jälitustegevuse kohta avaldas.

Selgus, et USA nuhkis Brasiilia riikliku naftafirma Petrobras kommunikatsioonides ning Mehhiko presidendi Enrique Peña Nieto suhtluses, enne kui ta oli ametisse astunud.

„Kodanike isikuandmeid koguti valimatult,“ ütles Rousseff oma kõnes. „Spionaažitegevuse keskmes oli tihti suure majandusalase ja isegi strateegilise väärtusega siseinformatsioon. Kinni püüti ka Brasiilia diplomaatiliste missioonide, sealhulgas alalise esinduse ÜRO-s ja vabariigi presidendi administratsiooni enda suhtlust.“