Einselni sõnul üritas ajakiri Spiegel 2000. aasta lõpus teda Estonia hukuga seostada. “Mind olevat saadetud USAst Eestisse selleks, et siin Vene sõjatehnikat üles osta ja see uurimise jaoks edasi Ameerikasse toimetada. Mind olevat ka hoiatatud, et Rootsi politsei oli minu plaanist teadlik ja ootas laeva Stockholmis. Skandaali vältimiseks olevat ma siis andnud käsu Estonia põhja lasta,” ütles Einseln intervjuus Postimehele.

Väidetavalt oli Spiegelile kinnitatud, et umbes pool tundi enne esimest Estonia hädasignaali oli kindral Einselni mobiiltelefonilt võetud kõne Estonia kaptenisillale, kirjutab SL Õhtuleht.

“Olin sellal Californias, telefon jäi Eestisse autojuhi kätte. Ma ei tea, kas ta kasutas minu telefoni või lasi seda kellelgi teisel kasutada. Kui üldse selline kõne tehti, sest see Spiegeli korrespondendile näidatud või antud kõneeristus võis olla ka võltsing,” ütles Einseln.

Mis puutub võimaliku salakauba Estonia pardale jõudmist, siis praeguseks elavate kirjast lahkunud uurija Väino Karmi on ajakirjandusele öelnud, et nii Tallinna sadama tollis kui ka piirivalves valitses autode registreerimise osas täielik korralagedus.

Estonia hukku uurinud komisjoni liige, praegune politseiameti asedirektor Priit Männik peab võimatuks, et Einseln on katastroofiga seotud. “Suvalised asjad on ühendatud tervikuks, kuid õnnetuse faktoloogiat vaadates ei leia need kinnitust,” sõnas Männik.

Uurimiskomisjoni esimees Andi Meister on Estonia-teema enda jaoks lõpetanud. “Pean Einselnist sügavalt lugu ja ilma faktideta on sellised väited mõttetud. On vaja nimesid, kes kindralit süüdistavad.”

Spiegeli väitel olnud kriminaalse looga lisaks kindralile seotud ka mitu teist kaitseväelast, Hain Rebas ja Mart Laar.