Pikalt oodatud telepöördumises enne, kui Itaalia parlamendi ülemkoja senati komitee astus esimesed sammud tema väljaheitmiseks, ei maininud meediamagnaat oma eelmisi ähvardusi kukutada tema süüdimõistmise tõttu praeguse peaministri Enrico Letta koalitsioonivalitsus, vahendab Reuters.

„Ma jään alati koos teiega, teie kõrvale, kas parlamendist välja visatuna või mitte. See ei ole parlamendikoht, mis teeb minust juhi,“ ütles 76-aastane miljardär. Ta kutsus paremtsentristlikke valijaid üles avaldama meelt taasasutatud erakonna Forza Italia toetuseks, mille abil ta 1994. aastal suure hooga esimest korda poliitikasse tuli.

Itaalia ülemkohus kinnitas eelmisel kuul üheaastaseks kärbitud nelja-aastase vanglakaristuse suure petuskeemi eest Berlusconi televisiooniimpeeriumis Mediaset. Oodatakse, et Berlusconi pannakse koduaresti või teeb vanglakaristuse asemel ühiskondlikult kasulikku tööd.

Kolmapäeva õhtul hääletasid senaatorid maha Berlusconi parteikaaslaste katse vältida teda ees ootavat parlamendist väljaheitmist. Ametlik väljaheitmine peaks aset leidma järgmise kuu lõpus.

Berlusconi kuulutas, et ei loobu paremtsentristide juhi rollist ning kutsus vabadust armastavaid itaallasi üles ärkama, mässama, nördima, reageerima ja ennast kuuldavaks tegema.

Berlusconi teatas, et on maksupettuses absoluutselt süütu ning kohtusüsteem on kujundanud ennast ümber rivaalitsevaks riigivõimuks, mis on võimeline täitevvõimu mõjutama.

„Nad tahavad minust õiguslike vahenditega lahti saada, sest nad ei ole suutnud seda teha demokraatia abil,“ ütles Berlusconi, kes on sunnitud lisaks ülemkohtu teisipäevase otsusega maksma äririvaalile vaidlusaluse ülevõtmisega seoses ligi pool miljonit eurot.

Berlusconi tahab vaatamata kohtus süüdi mõistmisele initsiatiivi enese kätte haarata, asendades oma praeguse erakonna Popolo della Libertà (Vabaduse Rahvas) Forza Italiaga, et taaselustada paremtsentristlikud valijad ja meelitada ligi noori.

Berlusconi lubas vähem riigivõimu, vähem avalikke kulutusi ja vähem makse. Vasakpoolsete võimul oleku puhul oleks kõik tema sõnul vastupidine.

Berlusconi ei maininud valitsust, kuid Popolo della Libertà sekretär Angelino Alfano on öelnud, et Berlusconi teeb lõpliku otsuse valitsuse püsimajäämise kohta pärast väljaheitmishääletust senatis, kus aga peaminister Letta demokraatlik partei on lubanud väljaheitmist toetada.