Roheliste kandidaat Saksamaa pühapäevastel parlamendivalimistel Özcan Mutlu esitas saadud kirja peale politseile kaebuse. Samasuguse läkituse on teadaolevalt saanud veel kaks roheliste poliitikut ja kaks vasakäärmusliku erakonna Die Linke esindajat, vahendab AFP.

„Sellised ähvardused on antidemokraatlikud ja neile ei tohi vastamata jätta,“ ütles Mutlu DPA-le.

Väljamõeldud lennukipiletid saatis välja Berliini NPD. Lennufirmaks on märgitud Return Airlines (Tagasipöördumise Lennuliinid) ning neil on märge „üheotsapilet“. Sihtkohaks on kirjutatud „kodumaa“ ja kuupäevaks „kohe“.

Kaasas olevas kirjas, millele on alla kirjutanud Berliini NPD-lane Jan Sturm, süüdistatakse türgi ja muid mittesaksa päritolu poliitikuid poliitilise mõjuvõimu poole püüdlemises etnilise saksa rahva üle.

„See kiri oli minu jaoks šokk,“ ütles Brasiilias sündinud piraadipartei kandidaat Fabricio do Canto ajakirjale Stern. „Ma küsin endalt: kuidas nad said minu aadressi?“

Eelmisel kuul protesteerisid NPD liikmed agressiivselt Berliini uue poliitiliste põgenike keskuse vastu, mis annab varjupaika peamiselt Afganistanist ja Süüriast, aga ka Serbiast pärit perekondadele.

Ükski paremäärmuslik partei sõjajärgsel Saksamaal ei ole seni ületanud viieprotsendilist künnist Bundestagi pääsemiseks, kuid NPD on esindatud kahe liidumaa parlamentides ning tal on õigus saada föderaalvalimiste kampaaniatoetust.

Saksamaa parlamendi ülemkoda Bundesrat otsustas eelmise aasta detsembris taotleda NPD keelamist liidupõhiseaduskohtus, kuid selle asja arutamine kestab ilmselt aastaid.

Valitsuse esimene katse avalikult rassistlikku ja ksenofoobset parteid keelustada kukkus kümme aastat tagasi läbi, sest kohus leidis, et riigi salajaste informaatorite olemasolu partei liikmete hulgas muutis kogu asja õigustühiseks.

Liidukantsler Angela Merkeli valitsus ei ühinenud Bundesrati taotlusega, viidates suurtele õiguslikele takistustele ükskõik millise poliitilise partei keelustamisele ning väites, et järjekordne ebaõnnestunud kohtuasi tõmbab NPD-le ainult rohkem tähelepanu ja annab neonatsidele märtristaatuse.