„Kogu Tallinna hoolekandesüsteemi ülesandeks on abivajajate aitamine ehk siis teisisõnu toimetulekuraskuste ennetamiseks, kõrvaldamiseks või kergendamiseks abi osutamine ja sotsiaalsete erivajadustega isiku sotsiaalsele turvalisusele, arengule ja ühiskonnas kohanemisele kaasaaitamine,“ kirjutas Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuameti juhataja Vahur Keldrima kommentaariks eelmise nädala Eesti Päevalehe loole „Salaslummi garaažides on paarikümne inimese kodu".

Keldrima selgitas, et sotsiaalhoolekande esmane ülesanne on sotsiaalnõustamine ehk isikule vajaliku teabe andmine sotsiaalsetest õigustest ja seaduslike huvide kaitsmise võimalustest ning abistamine konkreetsete sotsiaalsete probleemide lahendamisel edaspidise toimetuleku soodustamiseks.

„Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuametile teadaolevalt on Põhja-Tallinna linnaosa sotsiaaltöötajad külastanud artiklis mainitud Paljassaare garaažiühistu territooriumi ja kohtunud sealviibivate inimestega ning neid on teavitatud ning nõustatud abi saamise kohtadest ja sotsiaalhoolekandelistest meetmetest. Lapsi ja lastega peresid ei ole garaažiühistu territooriumil leitud,“ kinnitas Keldrima.

Veel lisas Keldrima ülevaate linna olemasolevatest teenustest. „Tallinnas on sotsiaalselt abitus olukorras olevatele isikutele kättesaadavad nii toidu- kui riideabi, pesemisvõimalus, erinevad eluasemeteenused, raviteenused ning vajadusel materiaalne abi.


Sotsiaalhoolekande osakonna töötajatel on võimalik isikut nõustada, soovitada võimalikult kiiresti kättesaadavaid teenuseid, abistada olemasolevatele teenustele, sh eluasemeteenustele suunamisel jne. Samas juhime tähelepanu asjaolule, et isik peab ise soovima abi saada, pöörduma ise abi saamise kohta (teenuseosutaja poole) ja olema nõus pakutavat abi (ka nõustamise ja teenuse näol) vastu võtma.


Öömaja- ja varjupaigakohti jätkub, linn on loonud võimalused, erinevad teenused ning toetused, aga kahjuks on inimesi, kes ei soovi kasutada hoolekandelisi meetmeid ning eelistavad asotsiaalset eluviisi harrastades elada selleks mitteettenähtud kohtades.“