Lausingut ja Kaselot ajendas avalikku kirja kirjutama episood möödunud nädalast, kui ühel noorpoliitikul keelati kandideerimine Lasnamäe piirkonnas, kus ta on kogu elu elanud ning juba mitmeid kuid valimisteks ettevalmistusi teinud.

"Tema eemaldamine nimekirjast toimus ette hoiatamata viimasel minutil ning talle ei toodud ühtegi põhjust, miks selline otsus tehti. Arvatavasti sai talle saatuslikuks liigne iseseisvus, varasem oma mõtete avaldamine ning vastuollu sattumine erakonna esimehe otsese käsuliiniga," kirjutavad Lausing ja Kaselo.

Nad leiavad, et selline tegu pole mitte ainult ebainimlik ja ebaeetiline, vaid ka vastuolus erakonna siseprotseduuriga. Selle kandidaadi olid heaks kiitnud nii Lasnamäe piirkonna juhatus kui ka Tallinna nõukogu. Viimasel hetkel kustutati ta nimekirjast erakonna esimehe otsesel korraldusel.

"Me ei pea õigeks, et erakonna liikme saatuse üle otsustatakse ühe isiku poolt nagu nad ei olekski inimesed, vaid asjad. Me oleme pidanud Keskerakonda sotsiaalselt tundliku närviga erakonnaks, kus inimesest hoolitakse! See oli nii siis, kui meie olime Keskerakonnas poliitiliselt aktiivsed. Täna on näha, et see pole enam nii. Keskerakond, oma esimehe eeskujul, ei hooli oma liikmetest."

Otsused tehakse üksnes Tallinnas võimul püsimise nimel

Lausing ja Kaselo kirjutavad, et on viimastel aastatel tähelepanelikult jälginud erakonnas toimuvat ning peavad kahetsusega tunnistama, et sisedemokraatia on käinud allakäigurada. "Otsustamine koondub üha enam esimehe kätte, avatud arutelud on kadunud, vasturääkimist ei sallita, siseopositsioon surutakse maha ning erakonna esimehest teistsugusel arvamusel olevatel inimestel lõpetatakse poliitiline karjäär kiiresti. On vaid üks arvamus, üks tõde ja üks esimees! Meil on sellest väga kurb ja kahju, kuna sel ajal kui meie olime noortekogu eesotsas, oli olukord palju vabam ning toimisid mõningad demokraatlikud protsessid erakonna sees."

Lausingu ja Kaselo sõnul on nad erakonnast formaalselt välja astunud, kuna ei soovinud enam toetada seda, kuidas erakonda juhitakse. "Liikmed ei ole otsustusprotsessi kaasatud, igasugust initsiatiivi pärsitakse, isemõtlevaid inimesi karistatakse. Keskerakonnas puudub meeskonnavaim, otsuseid tehakse Tallinnas võimul püsimise, mitte Eesti elu edendamise nimel. Keskerakonna uued liikmed tulevad mitte maailmavaate pärast, vaid seetõttu, et Tallinna toiduahelast omad ampsud haugata."

Erakonna esimees juba ammu enam ei mõtle Eesti riigi peale, vaid kõigest Tallinna valimiskampaaniale, tõdevad kesknoorte eksjuhid. "Pidev vastandumine valitsuskoalitsiooniga aitab samal ajal võimul püsida Reformierakonnal ja tsementeerida Savisaare Tallinna valitsemist. Vastastikune materdamine lõhestab riiki, kuid kindlustab võimulolijate positsiooni. Edgar Savisaar on sedasi muutunud Reformierakonnale sobivaks vastaseks. Savisaarega hirmutamisega hoitakse pihus Eesti riiki, tema ise aga hoiab kümne küünega Tallinna linna."

Kuid mis veel narrim - erakonna esimees osaleb ja dikteerib isiklikult Keskerakonna noortekogus toimuvat. Endiste noortekogu esimeestena on meil seda kohati piinlik ja naljakas kõrvalt pealt vaadata, kirjutavad Lausing ja Kaselo.

Savisaarel on jõudu vaid lindilõikamiseks

Erakonna esimees on moraalselt väsinud ja ei jõua enam tegeleda Keskerakonna edendamisega. Tal jagub jõudu vaid pealinna barrikadeerimiseks, lindilõikamiseks ning noortekogu üle otsustamiseks. See on masendav ja kurb...

Lausing ja Kaselo ütlevad, et ei kutsu kedagi üles Keskerakonnast välja astuma, sest see on igaühe isiklik valik. "Me kutsume kõiki Keskerakonna liikmeid ajama selja sirgu ning lõua ette ning mitte alluma sellele režiimile, mis on tekkinud Keskerakonnas. Ärge laske pead norgu ja ärge kaotage lootust! Igaühel on õigus avaldada arvamust ning just arvamuste paljusus ja diskussioon on see, mis tagab erakonna jätkumise tulevikus, pärast Edgar Savisaart! Mõelge selle peale ja ärge laske erakonnal niimoodi hukka minna!"Tarmo Lausing oli Keskerakonna noortekogu esimees aastail 2003-2005 ning erakonna liige 2001-2013. Henri Kaselo oli kesknoorte esimees aastail 2005-2007 ning erakonna liige 2002-2012.