Ühtsuse esinaine Solvita Āboltiņa ütles pärast erakonna juhatuse koosolekut, et kultuuriminister ei leidnud oma haldusalaga klappi ja see on piisav alus tema ametist lahkumiseks, vahendab Läti Delfi.

Dombrovskis kuulas neljapäeval ära ministri argumendid selle kohta, miks ta vabastas ametist Läti rahvusooperi direktori Andrejs Žagarsi. Reedel kell 11.30 andis peaminister pressikonverentsi olukorra kohta kultuurisfääris.

Jaunzeme-Grende ütles pärast kohtumist Dombrovskisega, et ettepanekut tagasi astuda vestluse käigus ei tehtud. Enese sõnul on ta endiselt kuni valitsuse viimase päevani valmis kultuuriministeeriumi juhtima. „Ministrina olen ma olnud distsiplineeritud, täitnud kõik valitsuse otsused,“ kinnitas Jaunzeme-Grende. Ta tuletas ka meelde, et meelitas kultuurivaldkonda raha ja aitas kaasa selle tervenemisele. Jaunzeme-Grende on veendunud, et kui jääb ministriametisse, ei teki kultuurile mingit kahju. „Me võitleme tähtsate asjade eest. Me oleme võitlejad,“ ütles ta.

Jaunzeme-Grendel on ametis olles tekkinud korduvalt erimeelsusi ministeeriumi töötajate ja kultuuritegelastega. 2012. aasta alguses vahetas Jaunzeme-Grende välja ministeeriumi büroojuhi ja pressisekretäri, mais katkestas aga töösuhte nõunikega, endiste kultuuriministrite Ints Dalderise ja Sarmīte Ēlertega.

Ministril tekkis konflikt ka kirjanike ja kirjastajatega, teda kritiseeriti teravalt seoses komandeeringuga Austraaliasse mehe saatel.

Läti rahvusooperis on konflikt küpsenud alates 2011. aasta lõpust. Ooperi direktor Žagars vabastati ministri otsusega ametist 11. septembril. Enne seda valiti ministeeriumi korraldatud konkursi tulemusena rahvusooperi kunstilise juhi kohale Žagarsi nõunik muusikaküsimustes Arturs Maskats, kes aga keeldus ametit vastu võtmast, kui sai teada, et Žagarsit ooperi juhatuses ei ole. Žagarsile pakuti teatri uue kunstilise juhi nõuniku ametit, aga ta keeldus sellest. Läti rahvusooperi direktori toetuseks võtsid sõna paljud kultuuritegelased ning internetis käib allkirjade kogumine Jaunzeme-Grende tagasiastumise toetuseks.