Iisraeli kolinud, kodakondsuse saanud ja armeesse astunud Melbourne'i juut Zygier vahistati 2010. aastal, kuid tema juhtumit hoiti saladuses kuni selle aasta veebruarini, kui Austraalia televisioon selle paljastas. Zygieri vahistamise põhjused on Iisraelis endiselt täiesti salajased ning tema perekond pole neid kommenteerinud, vahendab Reuters.

„Põhjused, miks riik nõustus selle summa (1,1 miljonit dollarit) maksma, tulenevad soovist vältida kohtuistungit, kus võidaks avaldada rahvuslikku julgeolekut kahjustavad üksikasjad,“ teatas Iisraeli justiitsministeerium oma avalduses.

Ministeerium teatas, et Zygieri perekond süüdistas Iisraeli hooletuses niinimetatud „Vang X-i“ afääris ja nõudis kompensatsiooni.

Austraalia meediakontserni Fairfax väljaanded ja Saksa ajakiri Der Spiegel teatasid eelmise aasta märtsis, et Zygier, kes töötas Iisraeli luureteenistuse Mossad heaks, avaldas enese teadmata salajast informatsiooni Liibanonis asuvate informaatorite kohta, kes hiljem vahistati ja vangi mõisteti.

2010. aasta detsembris poos Zygier end Tel Avivi lähedal Ayaloni vanglas 24-tunnise videovalve all olnud kongis üles.

Iisraeli võimud uurisid tema surma ja teatasid aprillis, et avastasid mitmeid vanglaametnike tehtud valesamme, kuid mitte kuritegelikku hooletust.

Ametliku raporti järgi oli Zygier saanud mõni tund enne enese üles poomist naiselt murettekitavaid uudiseid, kuid teda videopildi abil jälginud vanglaametnik oli ekraani juurest eemal ja magas poomise hetke maha.